Обележен Дан победе над фашизмом, 78. годишњица од окончања Другог светског рата на тлу Европе

Дан победе над фашизмом, 78. годишњица од потписивања капитулације од стране фашистичке Немачке и завршетка ратних дејстава у Другом светском рату на територији европског континента (1945. године), обележен је данас и у Зрењанину. Након пријема у Градској кући, положени су венци на спомен-обележја и одата почаст борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина и свим жртвама Другог светског рата у нашем граду. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, већ по традицији, угостио је представнике амбасаде Руске Федерације у Србији, Команде гарнизона Војске Србије у нашем граду и Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата. Обележавању Дана победе у Зрењанину овога пута је присуствовао други секретар амбасаде РФ Михаил Максименко. Заједно с градоначелником, госте су примили и начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Марија Дамјановић
 
Свечаност је одржана у спомен-парку на Багљашу, где су положени венци на спомен-костурницу борцима Црвене армије и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима током прве ратне године у Зрењанину. У име Града Зрењанина, венце су на том месту положили заменик председника Скупштине града Оливер Митровић, помоћница градоначелника Марија Дамјановић и члан Градског већа Маринел Мендреа. Уз делегације које су полагале венце, церемонији су присуствовали и ученици трећег разреда основне школе “Петар Петровић Његош”, којима се обратио професор историје Душан Стјепановић.
 
 
 
 
Венце на споменик народном хероју Жарку Зрењанину положили су, у име Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и секретарка Скупштине града Светлана Грујић. Венац је такође положио други секретар амбасаде Руске Федерације, као и представници Средњебанатског управног округа, на челу с начелником Предрагом Рађеновићем, Команде Гарнизона ВС у Зрењанину, на челу с командантом, пуковником Александром Дедићем, градског одбора СУБНОР, Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида, Организације резервних војних старешина Зрењанин, Јеврејске општине Зрењанин, компаније “Борец Сервис - Србија” и градског одбора Српске напредне странке.
 
 
 
 
С порукама Града Зрењанина присутнима се обратио градоначелник Симо Салапура, истакавши да је Дан победе један од најзначајнијих датума у слободарском свету, који симболизује победу над највећим злом које је задесило човечанство, победу над трагичном идеологијом створеном у предратној Немачкој, а чије је последице, нажалост, осетио огроман број држава и народа. 
“Као и сваке године, на данашњи дан, одајемо почаст и дубоко поштовање свима који су стали у одбрану отаџбине и у борби против фашизма положили своје животе. Град Зрењанин с пијететом чува успомену на њих, одржава и обнавља споменике и спомен-паркове који указују на места и догађаје из тог периода историје, то је наша цивилизацијска, људска и морална обавеза и дужност”, казао је градоначелник. 
 
 
 
 
Додао је и да је 9. мај само један у низу датума током године када се истичу слична размишљања и шаљу исте поруке. 
“Указујемо и на страдања наших суграђана Јевреја, на њихову трагичну судбину, истичемо херојство и војника, али и обичних људи, који се нису мирили с окупацијом, обележавамо дан ослобођења града у оба светска рата, јер су нам подједнако важни. Наставићемо да обнављамо и уређујемо наше споменике и надам се да ће ускоро бити освежено и ово обележје, човеку чије име град носи. Посебну бригу водићемо о спомен-гробљима, међу којима је свакако најважније оно на ком смо данас били, у насељу Багљаш, на ком почива 220 припадника Црвене армије, страдалих током октобра 1944. године, у борбама за ослобођење града”, поручио је, између осталог, с данашњег скупа градоначелник Симо Салапура.  
 
 
 
 
Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама. Тај документ представља основу за касније успостављање Европске уније, проглашене 1991. године. Ове године, због трагичних догађаја, изостала је прослава Дана Европе у Србији.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7000/DAN_POBEDE_2023_0.jpg