Тродневна жалост у Републици Србији

Влада Републике Србије је дана 04.05.2023. године донела Одлуку о проглашењу Дана жалости на територији Републике Србије, поводом трагичних догађаја у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду, смрти осморо деце и радника обезбеђења, као и рањавања деце и наставника у пуцњави. За дане жалости одређују се 5,6. и 7. мај 2023. године. 
 
У складу са овом одлуком, органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.
 
У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.
 
Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.
 
Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости:
  - емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије или тело које он одреди;
  - обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде;
  - уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости;
  - ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.
 
Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.
 
Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља застава Србије и спортских клубова. Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.
 
За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.
 
Надзор над спровођењем овог Закона о обележавању дана жалости обавља МУП, и ресорна министарства културе, информисања и образовања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6996/Dan_zalosti_0.jpg