Дан базичног фудбала у Војводини, у организацији Фудбалског савеза Војводине, обележен у Основној школи „Жарко Зрењанин“ у нашем граду

Вишегодишње одржавање УЕФА дана базичног фудбала прерасло је у традиционалан догађај који се обележава последње недеље септембра у склопу Европске недеље спорта Европске комисије.
Свој допринос програму на територији Војводине дали су Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине и Фудбалски савез Војводине, који је уједно и главни организатор догађаја, а домаћин овогодишње централне манифестације је Зрењанин.
Генерални секретар Фудбалског савеза Војводине Миодраг Цвијић рекао је да је Град Зрењанин изузетан партнер када је реч о организацији многих спортских догађаја из делокруга Фудбалског савеза Војводине.

 


- Повод за данашњи догађај је веома значајан, то је Недеља базичног фудбала, а управо добра сарадња са Зрењанином допринела је нашој одлуци да овај град буде овогодишњи домаћин манифестације у којој промовишемо основне вредности базичног фудбала, а то су разноврсност и масовност – рекао је Цвијић. 

„Дан базичног фудбала“ одржан је данас у Основној школи „Жарко Зрењанин, а поред ученика те школе учествовали су девојчице и дечаци из школа и клубови: ОШ “Серво Михаљ”, ОШ “Вук Караџић”, ОШ “Петар Петровић Његош”, ОШ “Доситеј Обрадовић”, ОШ “Ђура Јакшић”, Школа за основно образовање деце са сметњама у развоју “9.мај” и ЖФК “Пролетер”.

 

 

 

Подршку деци и професорима у очувању и неговању рада са децом пружили су Фудбалски савез Србије као кровна организација, Град Зрењанин као домаћин, Спортски савез града Зрењанина, Савез за школски спорт града Зрењанина и Фудбалски савез града Зрењанина.

- С обзиром на дугу и светлу традицију и историју нашег фудбала, да чак тринаест репрезентативаца Зрењанин има у редовима репрезентације некадашње Југославије и сада Србије, ово је идеална прилика да испромовишемо базични фудбал, односно почетке фудбалског спорта  са децом из неколико школа са територије нашег града, али и прилика за промоцију женског фудбала, а оно на шта желим да укажем, јесте да од ове деце и свих који учествују у систему фудбала у нашем граду очекујемо да ћемо следеће године на нашем Градском стадиону, који улази у завршну фазу реновирања, гледати квалитетан и добар фудбал – рекао је градоначелник Симо Салапура.

 


Фудбалски савез Војводине је за сваку од наведених школа обезбедио реквизите за тренинг (мајице, лопте, маркери, чуњеви, мердевине, капије) које ће им користити у даљем бављењу спортом.
Циљ данашњег окупљања је указивање на значај базичног фудбала за најмлађе, за њихово здравље, образовање и опште благостање, а играње фудбала их одржава активним и учи их кључним животним вештинама, као што су тимски рад и поштовање.

 


Како организатори истичу, програм базичног фудбала Уније европских фудбалских асоцијација (UEFA Grassroots programme) исти дефинише као сваки фудбал који није професионални и није врхунски. Базични фудбал подразумева све видове фудбалског спорта без обзира на ниво способности, пол, старост, облик и димензије игралишта и врсту фудбалске игре.
То је фудбал који играју масе на нивоу где су учешће и љубав према игри главни покретачи.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7193/28_09_2023_DAN_BAZICNOG_FUDBALA_00.jpg