Дан Сектора за ванредне ситуације МУП Србије и слава ватрогасаца - у Зрењанину одржани ТТ збор и Изборна скупштина Ватрогасног савеза Србије 

Зрењанин је јуче био домаћин Изборне скупштине Ватрогасног савеза Србије, на којој је за председника поново изабран Драган Ћапин, наш суграђанин и руководилац савеза у претходном мандату. 
 
Изборна скупштина ВСС одржана је у оквиру обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације МУП Србије и крсне славе ватрогасаца, Пресвете Богородице несагориве купине, која се слави 17. септембра. Тим поводом и у Зрењанину је организован техничко-тактички збор ватрогасно-спасилачке јединице Полицијске управе, ком је присуствовао и Лука Чаушић, вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације. Заједно с градоначелником, он је овом приликом уручио и награде  ученицима победницима ликовног конкурса “Буди и ти хуман као ватрогасац”.
 
 
 
 
ТТ збору присуствовали су и ученици зрењанинских основних школа “Вук Караџић” и “Ђура Јакшић”, који су с интересовањем обилазили возила, упознавали се с опремом и радом ватрогасаца.  
 
ВД помоћника министра Лука Чаушић изразио је задовољство због боравка у Зрењанину, дружења с децом и манифестације организоване поводом Дана Сектора за ванредне ситуације.
“Ово је и празник хуманости, креативности, дружења с оним што је највредније у нашем друштву - а то су деца - и ово је прилика да се они упознају с радом ватрогасаца-спасилаца, с опремом, али и да науче нешто корисно, како се заштитити од пожара, поплава, земљотреса и слично. Зрењанин показује да је град хуманости, добре енергије и овакви догађаји требало би да постану традиција”, казао је Чаушић и осврнуо се на сарадњу између професионалних ватрогасаца-спасилаца и добровољних ватрогасних друштава. 
 
 
 
 
“Добровољни ватрогасци су хероји нашег друштва, који своје слободно време користе да помогну својим комшијама, својим суграђанима и драго ми је што у последњих неколико година Министарство унутрашњих послова заиста обраћа пажњу на добровољна ватрогасна друштва и значајно учествује у њиховом опремању. У светлу изазова и дешавања у нашем окружењу и широм Европе, поплава, пожара, земљотреса, морамо да искористимо сваки сегмент друштва да бисмо били отпорнији и спремније дочекивали оно што нас, нажалост, врло вероватно чека у будућности, када су у питању временске непогоде, поплаве и пожари. Надам се да неће бити земљотреса, али то не можете никада да искључите”, рекао је Чаушић.  
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, честитајући припадницима Сектора за ванредне ситуације њихов дан и славу свим ватрогасцима, истакао је да треба да се промовише оно што је набављено од опреме и ресурса, током последњих неколико година, пре свега као превентива од пожара.
"Сарадња Града Зрењанина са добровољним ватрогасним друштвима, са Сектором за ванредне ситуације, самим тим и Министарством унутрашњих послова, је на завидном нивоу. Данас смо имали част да угостимо и помоћника министра, који се упознао с капацитетима Града Зрењанина и уверио у ком правцу желимо да развијамо овај сектор код нас. Оваквим акцијама у наредном периоду желимо, пре свега, да едукујемо најмлађе, јер је едукација нешто најбитније када су у питању ванредне ситуације и нежељени догађаји који се дешавају све више, а условљени су, између осталог, и климатским факторима", казао је Салапура. 
 
 
 
 
Изборној скупштини Ватрогасног савеза Србије присуствовали су и представници ватрогасних савеза Мађарске, Словеније и Хрватске, којима су овом приликом уручене и посебне захвалнице за сарадњу са Ватрогасним савезом Србије. Такође, градоначелнику Салапури уручено је и одликовање Ватрогасног савеза ЊКВ краљевића Томислава Карађорђевића I степена, док је председнику Скупштине града Чедомиру Јањићу уручено одликовање ЊКВ краљевића Томислава Карађорђевића II степена, за посебне заслуге развоју и подршци ватрогаству. 
 
 
 
 
Делегати ВСС указали су поверење досадашњем председнику Драгану Ћапину и изабрали га да предводи организацију добровољних ватрогасаца у још једном мандату. Захваљујући се на поверењу, Ћапин је истакао да су након четири године, колико је на челу ВСС, приметни одређени помаци, начињени у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације.
"Пре свега, побољшана је организација добровољног ватрогаства, од усвојеног новог закона, преко начина финансирања, јер смо од Министарства унутрашњих послова добили значајна финансијска средства, без којих не би било могуће учинити то што смо успели током претходне четири године. У наредном мандату акценат ће бити на наставку обуке наших припадника, даљем унапређењу материјално-техничких средстава и опреме, што је сагледано и од стране МУП. Надамо се и опремању у новим возилима", изнео је своја очекивања Ћапин. 
 
 
 
 
Пре одржавања свечаности и ТТ збора на Тргу слободе, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са својим сарадницима, приредио је у свом кабинету пријем за вд. помоћника министра Чаушића и одржао радни састанак. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7169/PRIJEM_SKUPSTINA_VATROGASACA_2023_00.jpg