Доделом бицикала чију је куповину суфинансирао Град Зрењанин обележен Светски дан без аутомобила – ове године на тај начин купљено сто нових бицикала

Град Зрењанин је Светски дан без аутомобила - глобални догађај који се одржава данас, 22. септембра, и ове године обележио доделом бицикала нашим суграђанима, који су их набавили на основу расписаног јавног позива, а чију је куповину суфинансирао Град Зрењанин.

 

 

Бицикле је у Градској башти уручио заменик градоначелника Саша Сантовац који је истакао да је и ове године појединачни износ субвенције био 10.000 динара и да је за ову намену издвојено из буџета милион динара.

- Настављамо активност започету 2020. године када смо по први пут субвенционисали куповину бицикала, када смо издвојили по пет хиљада динара, међутим, већ тада смо приметили велику заинтересованост наших суграђана и 2022. године издвајали смо десет хиљада динара субвенције по сваком бициклу. По десет хиљада динара издвојено је и ове године, али смо повећали број корисника. Дакле, на основу овогодишњег конкурса нове бицикле уз субвенције Града набавило је  сто наших суграђана – рекао је Сантовац.

 

 

Указао да је доделом бицикала на дан када се обележава Светски дан без аутомобила, још једном послата порука да Град Зрењанин спроводи мере и активности које за циљ имају здраву животну средину и бољи Зрењанин.
- Подсетићу, Зрењанин има 35 километара бициклистичких стаза, што звучи као много километара, међутим, када пролазимо кроз град схватамо де је то ипак мало и да постоји потреба за новим километрима стаза, тако да ћемо у наредном периоду радити и на новим пројектима изградње бициклистичких стаза, с једне стране због безбедности бициклиста, а с друге стране како би што више људи користило бицикл као превозно средство у нашем граду – рекао је Сантовац и подсетио и на изграђену бициклистичку стазу уз Бегеј до Темишвара у Румунији.  

 

 

Светски дан без аутомобила иницијално је организован 1995. године, када је и основан конзорцијум који подржава такве кампање широм света. Прва национална кампања организована је у Великој Британији 1997. године, а 2000. године Европска комисија је подржала иницијативу и промовисала 22. септембар широм Европе као Дан без аутомобила. Исте године кампања је постала глобална, захваљујући Светској мрежи без аутомобила.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7184/Dodela_bicikala_2023_0.jpg