Одржана почетна конференција пројекта "Стратегија за младе Средњег Баната за период 2024-2030" - стварање адекватних и подстицајних услова за квалитетан живот младих

Град Зрењанин, у партнерству са Општинама Житиште, Нова Црња, Сечањ и Нови Бечеј и Регионалним центром за друштвено-економски развој-Банат реализује пројекта под називом “Стратегија за младе Средњег Баната за период 2024-2030“. 
 
Тим поводом данас је у Градској кући одржана почетна конференција пројекта на којој су предочене активности предвиђене на реализацији тог важног документа који за циљ има побољшање услова за живот младих.
 
 
 
Пројекат се реализује у оквиру јавног позива ”Програм подстицања регионалног раста у Републици Србији у 2023. години - Подршка у суфинансирању израде развојних докумената регионалног развоја“ који је расписао Кабинета министра задуженог за координацију равномерног регионалног развоја Владе Републике Србије. 
 
Градоначелник Симо Салапура указао је да стратешко опредељење Града Зрењанина као центра Средњег Баната јесте да ради са младима и за младе на стварању адекватних и подстицајних услова за квалитетан живот младих, њихово равноправно, активно и организовано учешће у друштвеном животу.
 
 
 
Навео је и да је, обзиром на различитости потреба и изазова са којима се млади суочавају у својим локалним заједницама, посебно у руралним подручјима где је отежана доступност културним, здравственим, социјалним и другим услугама важно развијати канцеларије за младе и локалне Савете за младе јер су то важни механизми за ефикасно подстицање развоја омладинске политике на локалном нивоу. 
 - Највећа пажња треба да се усмери на побољшање запошљивости младих, нарочито младих из осетљивих група, са посебним акцентом на омладинско предузетништво и повећање учешћа жена, као и на повећање стопе активности младих, али и на смањењу стопе ризика од сиромаштва или социјалне искључености и активнијем учешћу младих у друштву и већој укључености у креирању, праћењу и вредновању јавних политика. Неопходно је развијати интегрисане услуге за све младе на локалном нивоу, уз обезбеђивање сигурних јавних простора за развијање здравих и безбедних стилова живота, и квалитетно провођење слободног времена младих. Све то, уз остале мере које предузима Град Зрењанин за подизање стандарда живота, треба да допринесе побољшању демографских трендова и већем останку младих у региону Средњег Баната, уз њихов солидаран и одговоран однос према заједници у коју имају пуно поверење – рекао је градоначелник.
 
Истакао је и да је управо због тога израда Стратегије за младе Средњег Баната значајна као основ за будуће деловање у стварању услова за још бољи живот младих нашој средини.
 
Градоначелник је подсетио на то да је Град Зрењанин у претходном периоду спроводио активности које су се тицале економског оснаживања младих, као и женског предузетништва и подршке пољопривредним газдинствима, где су предност имали млади из насељених места.
 
Такође, рекао је, Град је реализовао и активности којима су се обезбеђивали адекватни простори за бављење спортом, рекреативним активностима, уређивани су простори за боравак младих, а радило се и на  промоцији здравог живота, финансирању талентованих ученика, додељиване су студентске и ђачке стипендије, финансирани су одласци на такмичења средњошколаца, стручне праксе као помоћ код проналажења првог посла и спровођен низ других мера које су се тицале подршке и помоћи младим људима у нашем граду. 
 
 
Данашњој почетној конференцији присуствовао је и професор Роберт Молнар, ангажован на пројекту као експерт, који је рекао да  је “Стратегија за младе Средњег Баната за период 2024-2030“ важан документ не само за наш град већ и општине Средњобанатског округа и да је Град Зрењанин увидео важност бављења проблематиком младих.
- У израду овог документа, поред мене који ћу координирати и постављати стратешке оквире биће укључени и сви релевантни актери из ових пет локалних самоуправа, а то су актери из сфере образовања, запошљавања, невладиног сектора и градских и општинских управа – рекао је Молнар и указао да је основни циљ побољшање положаја младих који су, како је навео, будућност овог региона.
- На њима остаје свет иза нас и треба да чујемо и њихова размишљања на ову тему – рекао је професор Молнар.     
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7194/KONFERENCIJA_ZA_MLADE_0.jpg