Одржана седница Градског већа – усвојени предлози одлука о изради Стратегије за младе, установљавању награде просветним радницима и прибављању палате Српске задружне банке

Седница Градског већа, 23. по реду, одржана је данас, а чланови Већа разматрали су деветнаест тачака дневног реда, међу којима су Предлог Одлуке о доношењу Плана генералне регулације насељеног места Перлез, Предлог Одлуке о изменама Одлуке о уређењу града Зрењанина, као и Предлог Одлуке о приступању изради Плана квалитета ваздуха на територији града Зрењанина за период 2024 – 2029. године.

 

 

Седницом је председавао градоначелник Симо Салапура, а чланови Градског већа усвојили су и Предлог Одлуке о приступању изради Стратегије за младе Средњег Баната за период 2024 – 2030. године. Известилац по тој тачки, помоћник градоначелника Рајко Капелан подсетио је да је градоначелник недавно потписао уговор о додели средстава за израду тог документа са министром без портфеља у Влади Републике Србије задуженим за равномерни регионални развој Едином Ђерлеком и да се усвајањем овог предлога одлуке практично креће у израду.
Капелан је казао да је у плану да Стратегија буде завршена до краја децембра ове године.

 


   
Међу данас усвојеним тачкама била је и Предлог Одлуке о установљавању награде ''Нестор Димитријевић'', а помоћница градоначелника Снежана Вучуревић појаснила је да се награда додељује за изузетне резултате постигнуте у области образовања и васпитања, а додељиваће је градоначелник 14. октобра, на дан рођења угледног грађанина Великог Бечкерека Нестора Димитријевића.

 

 


На данашњој седници, између осталог, усвојени су и Предлог Одлуке о преносу права коришћења на непокретностима у јавној својини града Зрењанина, Предлог Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом – без накнаде о којима је известила Мила Ратковић Панић, као и Предлог Одлуке о приступању изради Локалног акционог плана запошљавања града Зрењанина за период од 2024. до 2026. године о чему је известила Оливера Радић.
Усвојен је и Предлог Решења о образовању и именовању Комисије за реализацију мера енергетске санације у оквиру пројекта ''Чиста енергија и енергетска ефикасност''. Известилац Дејан Дунђерски указао је грађани могу очекивати да конкурси буду расписани у другој половини октобра ове године.

 

 

Градоначелник Симо Салапура је по завршетку седнице издвојио је тачку која се односила на  израду Стратегије за младе Средњег Баната за период 2024 – 2030. године.
- Реч је о регионалној Стратегији, а како је почетком ове године усвојена је и Национална стратегија за младе, крећемо у имплементацију мера и активности за реализацију ове, регионалне. Наиме, поред Града Зрењанина тим документом обухваћене су и суседне општине и на овај начин желимо да укључимо младе у креирање будућих активних мера у свим областима друштвеног живота – рекао је он.

 


Нагласио је и да ће по први пут у нашем граду, уколико се о томе позитивно изјасне и одборници на наредној седници Скупштине града, бити установљена награда за све раднике у систему образовања.
- То је један вид подршке и захвалности за све што чине наши радници у просвети и стручни сарадници, почев од предшколске установе, основних и средњих школа и факултета. Још једна сјајна вест јесте да смо после вишегодишње „борбе“ прибавили непокретност на мотелу, а сада коначно и палату Српске задружне банке, такозвану Зграду дома синдиката. Као што знате, ми смо заједно са Републиком издвојили значајна средства за радове на санацији крова – замене кровне конструкције и постављање новог црепа, што је недавно и урађено, а за десетак дана кренуће и радови на другој фази, односно на уређењу зграде која је архитектонско дело нашег познатог архитекте Драгише Брашована – рекао је градоначелник.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7164/GRADSKO_VECE_14_09_2023_00.jpg