Почела нова школска година, у Зрењанину осам првака више него претходне године, градоначелник посетио школу у Лукићеву

Почела је нова школска година у школама на територији Града Зрењанина, с акцентом на безбедносни аспект свих ученика. Након више година, заустављен је негативан тренд опадања броја ученика у првом разреду основне школе и ове године у клупе је село осам првака више него претходне, њих 1032. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са чланом Градског већа Славишом Влачићем, посетио је Основну школу “Бранко Ћопић” у Лукићеву, док је заменик Саша Сантовац, са помоћницама градоначелника Снежаном Вучуревић и Маријом Дамјановић, као и Славишом Влачићем, посетио ОШ “2. октобар” у зрењанинском насељу “Ружа Шулман”. У посети школама боравили су и представници Полицијске управе, на челу с начелником Браниславом Тодоровићем.
 
 
 
 
Град Зрењанин за све прваке обезбедио је ђачке ранчеве и припадајући прибор, као и бесплатне уџбенике, чија је подела први пут организована претходне школске године.  Међу 100 ученика школе у Лукићеву је и 11 првака, којима је ранчеве и уџбенике уручио градоначелник.  
“Традиционално, као и сваке године обилазимо градске и сеоске школе како бисмо нашим ђацима првацима, просветним радницима, стручном особљу и директорима пожелели успешну школску годину, а кроз поклоне првацима родитељима олакшали почетак школске године. Желим да школска година буде успешна, да наши ђаци прваци стекну нова знања и да у будућности своју породицу, своје место, заједницу, свој град представљају, пре свега, као добри људи. 
 
Септембар јесте мало стресан период за родитеље када су у питању трошкови које подразумева сваки почетак школске године. Ми смо се потрудили да две године уназад нашим ђацима првацима обезбедимо бесплатне уџбенике, а већ традиционално ђацима првацима обезбеђујемо и школски прибор и школске ранчеве. То је мала подршка родитељима, знак да је град уз њих, али такође је и подршка нашим ђацима првацима који улазе у нови свет знања. Важно је нагласити да ове године имамо пораст у броју ђака првака, осам првака више  у односу на прошлу годину, наиме, прошле године било је уписано њих 1024, а ове школске године 1032. Овде, у Лукићеву, прошле године нисмо имали ниједног ђака првака, а ове године их је једанаест, тако да је то свакако позитиван тренд”, казао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Директорка Драгана Богојевић изразила је задовољство и због броја првака и због чињенице да нову школску годину сви почињу  срећни и задовољни.
“У овој школи никада није било проблема, зато што је мали број ученика, мала сеоска средина, радимо на превенцији, надам се да ће тако и остати, а ми, као и остале школе, током септембра имамо подршку Полицијске управе. Ова година разликоваће се у односу на претходну у томе што ћемо на почетку реализовати радионице и радити на развијању емпатије, толеранције и прихватању различитости, што ми иначе радимо током целе године. Имамо одличну сарадњу са Градом Зрењанином, данас смо добили бесплатне уџбенике и  бесплатне ранчеве, а подршку добијамо и за све што је важно за живот школе. Свим ђацима пожелела бих да буду срећни и насмејани сваког дана и да буду успешнији него у претходној школској години”, поручила је директорка ОШ “Бранко Ћопић”.
 
 
 
 
Основну школу “2. октобар” похађа укупно 570 ученика, а по први пут у школске клупе село је њих 63, распоређених у три одељења. 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац рекао је да је први септембар у школама увек свечан дан, посебно за оне који су данас у учионицама први пут. 
“Видели смо данас пуно дечјих осмеха и радости, а ми смо, као представници Града Зрењанина, дошли да им пружимо подршку и истакнемо да град мисли на њих и помаже им. Ово је прилика и да сагледамо стање у школама, а оно што је данас битно јесте и да су с нама представници Полицијске управе, чији су припадници такође у свим школама и којима се ђаци увек могу обратити уколико се појави неки проблем. Желимо да имамо безбедне школе и свим ученицима обезбедимо право на нормално образовање и боравак у школским објектима”, рекао је Сантовац. 
 
 
 
 
Директорка Сања Гербеш оцењује доделу уџбеника и ранчева од стране Града Зрењанина као леп гест подршке родитељима у припреми за школску годину, а ученицима да потпуно опремљени уђу у нови почетак. 
“Први септембар је посебан дан, срећни смо и узбуђени, дочекали смо наше прваке и желим да захвалим граду што обезбеђује ђачке торбе и уџбенике. Сарадња с Градом Зрењанином је добра, верујем да ће тако и остати. Почетак школске године биће нешто другачији, организоваћемо тематске дане по препоруци Министарства просвете”, истиче директорка ОШ “2. октобар”.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7149/Prvaci_Lukicevo_2023_0.jpg