Почињу радови на обнови фасаде зграде Српске задружне банке - истакнуто дело Драгише Брашована прелази у власништво града и добија нову намену  

Монтажом грађевинске скеле, свега неколико дана након одлуке Скупштине града и окончане процедуре о прибављању непокретности у јавну својину града, почињу радови на обнови фасаде зграде некадашње Српске задружне банке, у Улици краља Петра Првог бр. 3. Град Зрењанин приступа темељној обнови овог културног добра од великог значаја, с вишеструким циљем - да у зграду пресели Савремену галерију Уметничке колоније Ечка, да негује културу сећања на једног од најзначајнијих српских архитеката Драгишу Брашована (1887-1965), те да кроз његов стваралачки опус и запажено присуство у нашем граду истакне и кандидатуру за Националну престоницу културе 2025. године.
 
 
 
Палата Српске задружне банке, у новије време познатија као Дом синдиката и Регионална привредна комора, подигнута је још педесетих година 19. века, али јој је садашњи изглед, у академском маниру позног класицизма, дао управо Брашован, кроз реконструкцију 1920. године. Првобитно су се у њој налазили хотел “Пешта” и редакција првог недељног градског листа “Торонтал”, а након реконструкције у згради је почела с радом Српска задружна банка. 
 
Како се наводи на сајту Завода за заштиту споменика културе Зрењанин, зграда је након реконструкције добила потпуно другачију фасаду и ентеријер. Поред раскошне фасаде, која обилује декоративном пластиком из репертоара класицизма, зграда има раскошно обрађен ентеријер приземља, главни улазни ходник и две шалтер сале које се налазе у просторијама приземља окренутим ка Улици краља Петра Првог.
 
 
Скоро целокупну површину зида једне просторије заузела је зидна слика са алегоријском представом “Богатство Југославије”, руског сликара имигранта - Александра Лажечникова из 1921. године.
 
Крајем прошле године, у првој фази обнове зграде, завршени су радови на обнови крова - санацији кровне конструкције и замени кровног покривача, средствима Града Зрењанина и Републике Србије - Министарства за културу и информисање. 
 
 
Истовремено, Град Зрењанин у потпуности обнавља још једно здање које је пројектовао Драгиша Брашован, а има и шири историјски значај - кућу др Славка Жупанског, у Светосавској улици, коју је откупио Град Зрењанин и од 2019. године функционише као депаданс Народног музеја Зрењанин. Брашован је једно време био и градски архитекта, а од његових изведених дела у нашем граду и околини истакнуто место заузимају Дом борилачких спортова (“Соколски дом”; “Партизан”) и храм Ваведења Пресвете Богородице у Орловату.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7195/ZGRADA_BRASOVAN_0.jpg