Помоћник министра културе за савремено стваралаштво отворио изложбу "Интимни простори Мирјане Николић Пећинар" у Народном музеју

Изложба под називом „Интимни простори Мирјане Николић Пећинар“ отворена је синоћ у Салону зрењанинског музеја.
 
Изложбу је отворио вршилац дужности помоћника министра културе за савремено стваралаштво Радован Јокић, у присуству Милице Ивковић, ћерке сликарке Мирјане Николић Пећинар, заменика градоначелника Саше Сантовца, директора Народног музеја Синише Оњина и ауторке изложбе, више кустоскиње Оливере Скоко.
 
 
 
 
Обраћајући се присутнима, Јокић је казао да је Министарство културе препознало и подржало значај ове изложбе која, како је навео, представља колекцију која на најбољи начин говори о животу уметнице, али и о нама и нашем односу према уметницима. 
- Драго ми је да је Зрењанин, у сарадњи са Народним музејом Савременом галеријом и публиком, вечерас одговорио на то да сте изузетни. Желим да овако чувате своје уметнике како би они који долазе за нама имали вредне и изузетне тренутке и да имају шта да изложе и о чему да причају, али и да одрже све оно што Зрењанин у низу „културности“ заслужује и не дајте да се тај низ прекине – казао је Јокић и поручио да Зрењанин има могућности и капацитете да понесе титулу престонице културе, не само због свог културног наслеђа, већ и због капацитета актуелног стваралаштва, али и људских капацитета што многи градови немају. 
 
 
 
 
Заменик градоначелник Саша Сантовац посебно је упутио поздрав и захвалност Милици Ивковић на великом доприносу у реализацији ове изложбе и Министарству културе Републике Србије на подршци, указавши да Зрењанин жели да буде престоница културе Србије јер има шта да прикаже културној јавности земље.   
 
На изложби је представљено 46 радова у власништву Народног музеја Зрењанин, Савремене галерије Зрењанин и Милице Ивковић из Београда.
 
Изложба је отворена на дан када је пре сто година, у Сарајеву, рођена сликарка Мирјана Николић Пећинар, обележавајући уједно седамдесет година од њеног првог представљана зрењанинској публици. 
 
 
 
 
Мирјана Николић је основну школу и гимназију завршила у тадашњем Великом Бечкереку / Петровграду, као и сликарски курс код Васе Поморишца и Стојана Трумића. Потом одлази у Београд где дипломира на Академији ликовних уметности 1951. године у класи проф. Недељка Гвозденовића код кога ће 1953. завршити и специјализацију. Исте године излаже по први пут у Зрењанину, коме ће се често враћати. Постаје члан УЛУС-а и готово редовни излагач на њиховим групним изложбама. Добија на коришћење атеље на Старом сајмишту 1952. године у којем ће сликати готово до смрти 2010. Прву самосталну изложбу имала је у Графичком колективу у Београду 1957. Исте године учествује на другом сазиву Уметничке колоније у Ечки чији ће бити један од најредовнијих и најчешћих учесника - чак 14 пута. Поред Ечке у наредним годинама учествује у колонијама у Суботици, Бечеју, Сићеву, Почитељу... Била је удата за Предрага Пећинара, инжењера електротехнике, сина академика Младена Пећинара. Њихова кћерка Милица ће испунити мајчину жељу да након њене смрти део слика буде поклоњен Народном музеју Зрењанин, што је и реализовано 2019. године. 
 
Ова дела, уз постојећа које чува зрењанински музеј, уз позајмљене слике из Савремене галерије Зрењанин, као и уступљене радове и личне предмете у власништву Милице Ивковић, чине поставку којом Народни музеј Зрењанин обележава стогодишњицу рођења Мирјане Николић Пећинар.
 
Пројекат је помогла компанија Гомекс, а изложба траје до 6. новембра 2023. године.
 
Посету нашем Народном музеју, вршилац дужности помоћника министра културе  Радован Јокић искористио је и да погледа део сталне уметничке поставке, а директор музеја Синиша Оњин приредио је и пријем за госте, пре свечаног отварања изложбе. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7156/Muzej_izlozba_06-09-2023_0.jpg