Поводом 100 година кошарке у Србији у склопу акције "Малим корацима до великих звезда“ Владе Дивац, Дејан Давидовац и Страхиња Стојачић посетили Основну школу "Доситеј Обрадовић"

Фондација Ана и Владе Дивац, у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Београду, а поводом 100 година кошарке у Србији, организовали су данас у нашем граду још један у низу догађаја „Малим корацима до великих звезда“ на којем су легенде наше и светске кошарке ђацима и гостима пренеле своја спортска и животна искуства.

 

 


Тим поводом градоначелник Симо Салапура организовао је најпре, у свом кабинету, пријем за Владу Дивца бившег НБА играча и репрезентативца, Страхињу Стојачића, српског баскеташа и најбоље рангираног 3x3 ФИБА баскеташа света и нашег суграђана Дејана Давидовца кошаркаша, репрезентативца Србије. Била је то уједно и прилика да им  уручи симболичне пасоше “Европског града спорта”.  

 

 


Спортски догађај „Малим корацима до великих звезда“ организован је затим у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ где их је заједно са ученицима и наставницима дочекала директорка Биљана Манић која је истакла велико задовољство што су домаћини овог скупа, будући да се у тој школи негује спортски дух.

Ученици били у прилици да постављају питања кошаркашким звездама и чују њихова искуства, а све њих поздравила је и супруга амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији, Џули Хил.

 

 


Дивац је казао је да је циљ ове акције промовисање правих вредности.
- Искористио бих прилику да се захвалим генерацијама које су пре сто година донеле кошарку, као и свима који касније били мотивација свима нама, али и данашњој генерацији која је пре неколико дана освојила сребрну медаљу на светском првенству што је велики успех за наш спорт и кошарку уопште – рекао је Дивац и изразио наду да су после данашњег „школског часа“ деца запамтила да треба да буду упорни, не само у спорту, већ и животу и да сањају своје снове, а да је сам процес који доводи до медаље много значајнији него сама медаља.

 

 


У обраћању новинарима Дејан Давидовац је рекао да учешће у данашњем догађају у друштву Владе Дивца за њега представља част и привилегију, а да га посебно радује што је у свом граду дочекан на најлепши начин.
- Сећам се неких утакмица које сам играо овде у Зрењанину, иако је давно било,  а поносан сам што сам Зрењанинац и често сам у свом граду – рекао је још Давидовац.

 

 

 
Градоначелник је рекао да се историја олимпизма не може испричати без Зрењанина, као ни историја кошарке.
- Сто година кошарке, у тих сто година доста уплива има и зрењанинска кошарка, споменимо да је једини град у Србији, ван Београда, управо Зрењанин где је дошла шампионска титула 1956. године и да је првих сто репрезентативних наступа имао кошаркаш Вилмош Лоци, да имамо кошаркаше Жарка Чабаркапу, Дејана Бодирогу, Давидовца, даке, да имамо ту дугу традицију. Веома је важно да гајимо културу сећања у спорту јер је она увек инспирација младим генерацијама да нађу мотивацију, како у спорту, тако и у животу – рекао је градоначелник Салапура.

 


 
Након разговора са децом, која су била веома ангажована и постављала бројна питања, у фискултурној сали школе одиграна је и кратка кошаркашка утакмица, што је уједно била и прилика за фотографисање и аутограме.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7163/BASKET_000.jpg