Промотивни сусрет градова побратима, Зрењанина и Јeнтаја: представљање потенцијала и обележја кинеског града 

У организацији Канцеларије за информисање Народне владе града Јентаја и Академије за преводилаштво кинеске међународне издавачке групације, у Зрењанину је јуче организовано представљање тог пријатељског града.
 
Град Јентај, у Народној Републици Кини и град Зрењанин успоставили су пријатељски однос сарадње децембра 2021. године, у оквиру Дијалога на високом нивоу између Аутономне покрајине Војводине и кинеске провинције Шандонг, којој Јентај територијално припада.
 
 
 
 
Ради успостављања још бољих односа два града -  пријатељска размена и сарадња у различитим областима као што су привреда, трговина, пољопривреда, култура и јавно здравље, синоћ је, у зрењанинском хотелу “Војводина”, кроз промотивни филм о Јентају и изложбу фотографија, организована промоција тог града.
 
На самом почетку присутнима се обратио Јингуао Бао који је рекао да је главни организатор тог догађаја Канцеларија за информисање Народне владе града Јентај, уз подршку Академије за преводилаштво кинеске међународне издавачке групације.
 
 
 
 
Директор Кинеског културног центра у Београду Ванг Јенлианг указао је на пријатељске и чврсте односе Републике Кине и Србије и истакао да су узајамним поштовањем два народа из две државе остварена многа достигнућа из области културе и туризма, а да је оснивање Културних центара у Кини и Србији допринело још бољем разумевању и поверењу.
 
Говорећи о Шандонгу, Јенлианг је рекао да је то провинција са великом популацијом и развијеном економијом, културом и туризмом на источној обали Кине.
- У јулу ове године три стотине кључних туристичких атракција у тој провинцији примило је укупно 48 милиона туриста постигавши приход од 2,71 милијарду долара. Када једном посетите Јентај, осећања остају за цео живот – указао је он и у име града Јентаја упутио срдачан позив свима да уживају у том лепом граду.
 
У наставку церемоније, путем видео линка обратио се и Гунг Хаитао, директор Канцеларије за информисање града Јентаја, који је представио природне лепоте и привредне потенцијале тог града.
 
 
 
Пожелевши гостима пријатан боравак у Србији, Аутономној покрајини Војводини и пре свега, у граду Зрењанину, градоначелник Симо Салапура је указао да су, када је потписан Споразум о успостављању пријатељских односа са градом Јентајем, отворене нове историјске странице сарадње између наших градова, покрајина и народа. 
- Овим чином Град Зрењанин дао је важан допринос развоју међусобних односа и сарадње између Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, Провинције Шандонг и Народне Републике Кине.  Инвестиција вредна скоро милијарду долара стигла је у наш град управо из кинеске провинције Шандонг, где је седиште компаније “Линглонг” и некако је било и логично и да ова привредна сарадња буде проширена и на сарадњу између града Зрењанина и неког града из провинције Шандонг, а нама је посебно драго што је тај град управо Јентај, који данас овде промовише своје потенцијале и упознаје нас са својим вредностима и традицијом. Драго нам је што ћемо вечерас сазнати и научити много тога новог о овом лепом граду, његовим људима и њиховом животу на обалама Жутог мора. Иако се по величини, броју становника и економским параметрима не можемо поредити с нашим пријатељима из Јентаја, сигуран сам и уверен да Зрењанин има шта да понуди Јентају у бројним областима сарадње, у култури, спорту, економији – рекао је градоначелник.
 
 
 
Свечаности је присуствовао и Дејвид Морис, потпредседник Одрживе пословне мреже Уједињених нација за Азију и Пацифик, који је рекао да дубоко верује у братимљење градова јер то, како је навео,  у великој мери може допринети развоју тих градова.
 
Након обраћања, уследила је церемонија отварања изложбе фотографија града Јентаја „Посматрајмо очаравајућу обалу, уживајмо у свежем и лепом Јентаију“, а затим и промотивни видео о вину из Јентаја, који је познат и као развијена винска регија. 
 
 
 
 
Пре манифестације у конгресној сали хотела “Војводина”, градоначелник Салапура је, са сарадницима, уприличио пријем за госте у Градској кући.
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7153/Jentaj_promocija_0.jpg