Амбасадор Чешке Републике Томаш Кухта у посети Граду Зрењанину и компанији “Беохемија”: драго нам је што смо део инвестиционог развоја Зрењанина и Војводине

У посети Зрењанину данас је боравио Његова екселенција Томаш Кухта, амбасадор Чешке Републике у Србији. Током посете одржао је радни састанак с градоначелником Зрењанина  Симом Салапуром и сарадницима, а потом је обишао и компанију “Беохемија”, која се налази у чешком власништву, од стране холдинга “CE Industries” и један је од лидера у производњи детерџената и кућне хемије на простору југоисточне Европе. 
 
 
 
 
Раније је истакнуто да Чешка спада међу десет најважнијих инвеститора у Србији, а да је “Central European Industries” модеран индустријски холдинг са високом додатом вредношћу у области енергетике, тешког инжењеринга и рециклаже материјала. Обухвата петнаест компанија, са више од 2000 запослених и прометом од преко 200 милиона евра. Инвестиција у Зрењанину донела је прилику “Беохемији” да позиционира своје производе у индустрији детерџената и кућне хемије у централној и југоисточној Европи.
 
За амбасадора и градоначелника организован је и обилазак производних погона компаније, уз презентацију њених активности. Амбасадор Кухта истакао је након посете “Беохемији”  да је задовољан бројем чешких улагача у Србији, али да и даље овде постоје велики потенцијали. 
- Као амбасада пружамо подршку свима који желе да долазе да отварају нове погоне. Посебно ми је драго када видим да у Војводини има чешких улагача, и није то само "Беохемија", постоје погони и у Вршцу, Сомбору, и ми веома ценимо што имамо овде представнике чешке мањине. Зрењанин је добар показатељ за даљи развој и будућност и драго нам је што смо ми део тог развоја, истакао је амбасадор Чешке Републике.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изразио је задовољство због данашње посете амбасадора Чешке Републике и прилике да се упозна с компанијом у чешком власништву, али и инвестиционим потенцијалима Града Зрењанина и његових пословних зона. Такође, било је речи и о обнављању сарадње с првим братским градом Зрењанина, чешким Теплицама, с којима је Повеља о братимљењу потписана 1966. године. 
-  Ми, пре свега, тежимо да наше стране инвеститоре представимо кроз индустријске зоне, јер 60 одсто извоза иде из наших индустријских зона, али посебно нас радује када једну успешну фабрику докапитализује један чешки инвеститор, као што је била у питању и "Беохемија". Економске процене говоре да је сваки десети инвеститор у Србији из Чешке и ми покушавамо са овим састанцима да видимо, да ли можемо да направимо такав однос и у Зрењанину, истакао је градоначелник и додао да градске индустријске зоне јесу расположиве за инвеститоре, међутим, празан простор за сарадњу јесте пољопривредна производња, односно прерада у оквиру пољопривредне производње. 
 
 
 
 
- И о томе смо данас разговарали с амбасадором, а упознали смо га и с податком да је чешки град Теплице наш најстарији братски град. Након неколико деценија неактивног односа, данас смо покренули иницијативу да обновимо контакте, који би сигурно допринели и да привредна и економска сарадња између два града, као и између Србије и Чешке, буде на неком вишом нивоу, казао је градоначелник Салапура.
 
Говорећи о компанији "Беохемија", генерални директор Роман Краточвил рекао је да се сагледавају нове развојне могућности, кроз праћење светских трендова.
- У питању су не само мириси наших производа, него и оно што захтева животна средина – смањење паковања, концентрати, новији укуси и мириси који ће пратити светске трендове. Ми се данас боримо са светском конкуренцијом, али имамо лојалне потрошаче и то нам је најважније. Бренд "Дуел" је веома препознатљив и то је квалитет који се градио годинама. Важно је да држимо тај бренд и да кроз иновације задржимо исти, који датира још из бивше Југославије, објаснио је Краточвил.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7205/POSETA_AMBASADOR_CESKE_0.jpg