Дан ослобођења у Другом светском рату - одата почаст ослободиоцима и жртвама фашистичке окупације, најављена рестаурација споменика Жарку Зрењанину

Град Зрењанин обележава данас 79. годишњицу од ослобођења у Другом светском рату. Тим поводом, положено је цвеће на спомен-обележја посвећена том историјском периоду, одата је почаст ослободиоцима града и жртвама фашистичке окупације, а у обраћању испред споменика Жарку Зрењанину градоначелник је најавио радове на рестаурацији споменика, у сусрет јубиларној годишњици, 2024. године. 
 
 
 
Уочи велике војне операције за ослобођење Београда, јединице Другог украјинског фронта Црвене армије и банатски партизански одреди из састава Народноослободилачке војске Југославије ослободиле су Банат. Међу првим градским насељима ослобођен је управо Зрењанин, са околним насељима, а у оружаним борбама током првих октобарских дана животе је положило и 220 војника Црвене армије.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура приредио је, поводом Дана ослобођења, пријем за првог секретара амбасаде Руске Федерације у Србији Алексеј Кривошејев, представнике Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину и представнике СУБНОР - Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата. У име Града Зрењанина, венац на спомен-костурницу борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење града и околине, положили су заменик градоначелника Саша Сантовац, заменик председника Скупштине града Зрењанина Оливер Митровић и помоћница градоначелника Марија Дамјановић. Цвеће је положено и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима, а церемонији полагања венаца и одавања почасти у спомен-парку на Багљашу присуствовали су и ученици два одељења четвртог разреда ОШ “Петар Петровић Његош”. 
 
 
 
 
Град Зрењанин приступа рестаурацији споменика Жарку Зрењанину, а како је у обраћању испред споменика истакао градоначелник Салапура, наредне године очекује нас значајна и важна годишњица, сведочанство о осам деценија слободе и развоја овог града. 
“Захваљујући нашој иницијативи, ангажовању Завода за заштиту споменика културе и средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, биће извршена рестаурација споменика Жарку Зрењанину, онако како доликује хероју чије име град носи”, поручио је градоначелник. 
 
 
 
  
Додао је да је скоро осам деценија од ослобођења у Другом светском рату протекло на овим просторима у бројним историјским променама и турбуленцијама. 
“Има их и данас, јер их Србија никад није била поштеђена. Смењивали су се различити периоди, различита привредна, економска и политичка кретања, али је неспорна чињеница да је у протеклих 79 година град доживео најбурнији развој у својој историји, привредни, грађевински, инфраструктурни. Све то пратили су и високи домети у култури, образовању, спорту и Зрењанин је досегао високо место на мапи привредних, културних, спортских центара наше земље”, казао је. 
 
 
 
  
Уз поруку да се инвестицијама и добром развојном политиком најбоље чува и негује успомена на славну прошлост, на хероје, на борбу за слободу и напредак, градоначелник је изразио вечну захвалност херојима Другог светског рата и ослободиоцима града Зрењанина од фашизма. 
  
У церемонији полагања венаца на споменик Жарку Зрењанину учествовали су представници Града Зрењанина - градоначелник Симо Салапура, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, први секретар амбасаде РФ, делегације Средњобанатског округа, Команде гарнизона ВС у Зрењанину, Градског одбора СУБНОР, Јеврејске општине Зрењанин и Градског одбора СНС Зрењанин. 
 
 

Такође на данашњи дан, али 1946. године, Петровград је званично преименован у Зрењанин. На свечаној седници Градског народног одбора тадашњег Петровграда одлучено је да, поводом двогодишњице ослобођења града од нацистичке немачке окупације у Другом светском рату, тај банатски град добије име по народном хероју Жарку Зрењанину - Учи (1902 — 1942), члану ЦК КПЈ, политичком секретару Покрајинског комитета КПЈ за Војводину и организатору устанка у Војводини.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7199/DAN_OSLOBODJENJA_II_SVETSKI_RAT_2023_0.jpg