Десето "Европско село" koje промовише различитости европских народа и култура, одржано на главном градском тргу

Манифестација „Европско село”, у организацији Града Зрењанина, у оквиру обележавања Дечје недеље одржана је данас на Тргу слободе у нашем граду уз учешће тринаест школа из Зрењанина и насељених места. 
Тим поводом, градоначелник Симо Салапура организовао је пријем у Градској кући за Делегацију  Европске уније у Србији - шефа политичког одељења Дирка Лоренза, представнике амбасада држава чланица Европске уније – Грчке, Бугарске, Пољске, Португалије, Словачке, и Немачке.

 

 

Пријему су присуствовали и саветник у Министарству за европске интеграције Тибор Пинтер, заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Радивоје Парошки, директор Фонда Европски послови  Огњен Допуђ. 

 


Обраћајући се на Тргу слободе, градоначелник Симо Салапура захвалио се учесницима „Европског села“ који су на нашем тргу приредили „Европу у малом“ и послали још једну лепу слику из нашег града.   
- Ову манифестацију организујемо десети пут, сада у оквиру дечје недеље јер сматрамо да она заслужује да буде део недеље када су деца посебно у фокусу – рекао је градоначелник и указао да је Зрењанин увек био и остаће део Европе, посебно када се има у виду да у граду и насељеним местима живи више од 20 народа и да су у службеној употреби четири језика.
- То је оно што је по чему је Зрењанин препознатљив, као отворен и гостољубив град који  жели да размењује искуства са свима - казао је градоначелник и захвалио свима којима је Европско село данас било повод да посете наш град и виде креативност деце и наставника из наших основних.

 

 

Саветник Тибор Пинтер такође је упутио захвалност свој деци која учествују у „Европском селу“ и изразио наду да ће Европско село омогућити анимирање деце и прилику да им се пренесу импресије о томе шта Европа представља, колико је она важна за нас и какву будућност нам она доноси.
- Надам се да ће родитељи, васпитачи, наставници, професори такође имати значајног утицаја на васпитање деце и да ће им пренети све оно што је неопходно у овом тренутку да урадимо да едукујемо у нашу децу у смислу те заједнице коју  Европа представља, јер та заједница је за све нас веома значајна и веома нам је битна у будућности -  рекао је Пинтер захваливши и свим гостима, од представника амбасада, до градоначелника Зрењанина, а посебну захвалност упитио је Граду Зрењанину који већ 10 година успешно организује „Европско село“.

 

 

Шеф политичког одељења ЕУ Делегације у Србији Дирк Лоренз рекао је да на догађајима обично добијају захвалност будући да је ЕУ витални партнер Србије са више од 300 пројеката, највећи донатор и најважнији трговински партнер Србије, али да данас он треба да захвали Граду, градоначелнику и грађанима Зрењанина, а посебно деци.   
Указао је и да је слоган ЕУ „Уједнињени у различитости“ а да се различитост и јединство добро одржавају на данашњем „Европском селу“.
- Зрењанин то ради годинама и може бити поносан на себе, а посебно на то што је ово иницијатива коју воде деца уз ангажовање шире јавности -  казао је Лоренз.

 

 

Европско село је јединствена манифестација у Србији, коју је 2012. године покренула ОШ „Младост” из Томашевца, а која промовише различитости европских народа и култура, уз боље упознавање држава чланица ЕУ и њихових специфичности кроз визуру ученика основних школа са територије града Зрењанина.

 


Земље чланице Европске уније представиле су све основне школе са територије нашег града, а на бини су се представиле Основне школе: „Ђура Јакшић“ -Естонија, „1. октобар“ Ботош – Финска,  „Доситеј Обрадовић“ – Француска, „Братство“ Арадац – Грчка, „Соња Маринковић“ – Ирска, „Младост“ Томашевац – Италија, „др Вребалов“ Меленци – Летонија, „Жарко Зрењанин“ – Малта, „Серво Михаљ“ Мужља – Немачка, „Светозар Марковић Тоза“ Елемир – Румунија, „Братсво јединство“ Бело Блато – Словачка, „Бранко Ћопић“ Лукићево – Шпанија.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7207/EVROPSKO_SELO_2023_00.jpg