Додељена новоустановљена награда “Нестор Димитријевић” - признање запосленим у просвети и образовању и сећање на знаменитог суграђанина

Награда “Нестор Димитријевић”, коју је Град Зрењанин недавно установио, додељена је данас првим лауреатима, на свечаности одржаној у Градској кући. Награда се додељује за изузетне резултате постигнуте у области образовања и васпитања, у седам категорија, а добитници су:
- Маја Шујица, стручни сарадник за физичко васпитање у Предшколској установи Зрењанин
 (у категорији: стручни сарадник у предшколској установи);
 
 
 
- Лидија Кеврешан, васпитач у Предшколској установи Зрењанин
 (у категорији: васпитач у предшколској установи или у предшколској групи при основној школи);
- Ивана Шупут, мастер учитељ у ОШ “Др Бошко Вребалов” Меленци
(у категорији: наставник разредне наставе у основној школи);
 
 
 
- Весна Петровић, наставник српског језика и књижевности у ОШ “Петар Петровић Његош”
(у категорији: наставник предметне наставе у основној школи);
- Еди Даруши, професор филозофије у Зрењанинској гимназији
(у категорији: наставник предметне наставе у средњој школи);
 
 
 
- Александра Суботић, педагог у Зрењанинској гимназији
(у категорији: психолог у основној или средњој школи или педагог у основној или средњој школи); 
- Проф. др Јелена Стојанов, професор математике на Техничком факултету “Михајло Пупин” Зрењанин
(у категорији: професор високе школе струковних студија или професор факултета).
 
 
 
Њима је градоначелник Зрењанина Симо Салапура уручио повеље, а припада им и новчана награда, у складу с Одлуком о установљењу награде. Честитајући им на признању, градоначелник је поручио добитницима награде и присутним у Барокној сали Градске куће да данас почиње једна лепа традиција и да се по први пут додељује награда чије покретање има вишеструку симболику и значај.
- Награду додељујемо онима који на својим леђима носе терет образовања, и деце и младих, од предшколског узраста до факултета и њом желимо да још једном укажемо на значај васпитања и образовања, као важног стуба друштва, да покушамо да му дамо додатни импулс и енергију. У оквиру ингеренција Града Зрењанина је одржавање и улагање у 33 школска и 20 предшколских објеката, стало нам је како функционишу и 9 средњих школа, висока школа струковних студија, Технички факултет “Михајло Пупин”, добили смо средства за изградњу новог вртића на Багљашу, радимо пројекат за нову средњу школу, али образовање не чине зграде и објекти, већ запослени у њима, професори, наставници, учитељи, пегагози, стручни сарадници, и ово је наша симболична захвалност и знак пажње људима који васпитавају и образују нашу децу, нашу младост и нашу будућност - истакао је.   
 
 
 
Градоначелник је још рекао и да награда носи симболику нечега чега не смемо да се одрекнемо, кроз неговање културе сећања на наше знамените суграђане и на добра дела која су чинили у прошлости нашег града, а један од њих јесте управо и Нестор Димитријевић. Изразио је и уверење да ће дело и лик Нестора Димитријевића наставити да живе кроз ову награду. 
 
Начелница Школске управе за Банат Министарства просвете Републике Србије Снежана Олушки Влачић поручила је да просвета ни у једном периоду није познавала нека лака времена.
- Радити с људима је тешко, а радити с децом и младима је не само тешко, већ и крајње одговорно, јер су управо васпитачи, учитељи, наставници, стручни сарадници, професори ти који својим речима, емпатијом, знањем, пожртвованошћу, сарадњом с родитељима, подршком и љубављу обликују будуће младе људе, учећи их да је знање моћ и да је знање, уз емпатију и подршку, трилогија која ствара лепши свет, свет који подржава праве вредности и неку идеју целоживотног учења - истакла је Олушки Влачић, уз честитке награђенима.  
 
 
 
Додала је да Нестор Димитријевић није био учењак, али је био велики филантроп и управо су се, захваљујући његовој задужбини, ишколовали изузетни млади људи, међу којима су били и потоње истакнуте личности, др Васа Савић, др Емил Гаврила, Ђорђе Мандровић, Александар Сандић и многи други.  
 
Беседу о Нестору Димитријевићу, коју је написао Милан Бјелогрлић, прочитала је Анастасија Радосав, ученица трећег разреда Зрењанинске гимназије, док се у име награђених бираним речима захвалио Еди Даруши.  
 
 
 
 
Свечаност је наступом увеличао вокални квартет “Vita Brevis”, који чине Вилма Дутина, Зорица Козловачки, Татјана Иваница и Анико Гардиновачки, а модератор данашњег програма био је зрењанински глумац Милан Кочаловић
 
Нестор Димитријевић (Велики Бечкерек, 1782 - Велики Бечкерек, 1856) био је трговац, угледни грађанин Великог Бечкерека и велики просветни добротвор, оснивач Задужбине при Матици српској у Новом Саду, за школовање сиромашних и вредних ученика и студената. Помагао је сиромашне ђаке и одећом и новцем, а био је и донатор српске православне црквене општине у Бечкереку. Дуго година био је и члан Општинског одбора и градски сенатор. Сахрањен је на Томашевачком гробљу у Зрењанину. 
 
 
 
Пре свечаности, у Алеји великана у Карађорђевом парку, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић положили су венац на обновљену спомен-бисту Нестора Димитиријевића, одавши му почаст и изразивши захвалност и на овакав начин. То ће се чинити и наредних година, на дан доделе награде, а поводом дана рођења Нестора Димитријевића, 14. октобра.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7223/NAGRADA_NESTOR_DIMITRIJEVIC_2023_0.jpg