Градоначелник и директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова потписали Споразум о сарадњи – Зрењанин први град који је потписао такав документ

Градоначелник Симо Салапура и директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Ивица Лазовић потписали су  данас у Београду Споразум о сарадњи, а Град Зрењанин прва је локална самоуправа која је потписала овакав документ. Потписивању су присуствовали Милан Пекић, директор Канцеларије за борбу против дрога Републике Србије и Горан Ракић, правобранилац Града Зрењанина.

 


- Очекујемо јачу мрежу и значајна појачања, а исто тако отворићемо и сарадњу у погледу управљања квалитетом, наиме, ми ћемо бити први републички орган који је спровео процедуру управљања квалитетом који ће се ширити и на локал, тако да ћемо наша искуства несебично поделити са Градом Зрењанином како би се управљање квалитетом у корист грађана употребљавало и на локалном нивоу и како би се дизао квалитет услуга. То је један модеран алат који Министарство за државну управу и локалну самоуправу већ две године промовише и имплементира у извршну власт, у министарства, а идеја јесте да се шири на локал. Надамо се да ће Зрењанин бити добар партнер у том смислу  – рекао је Лазовић.
Казао је и данас потписан Споразум отвара врата тој, али и свакој другој сарадњи, у погледу радних спорова и осталог.

 


- Отварамо ново партнерство, а рекао бих и пријатељство које се развија већ неколико година захваљујући градоначелнику – рекао је он.
Градоначелник Салапура рекао је да је данашњим потписивањем Споразума заправо озваничена сарадња Града Зрењанина и Агенције и подсетио на недавну посету директора Лазовића нашем граду када је организован радни састанак. 
На том састанку речено је да Агенција може да буде од посебне користи локалним самоуправама и управо та чињеница била је разлог посете Зрењанину.

 


Том приликом размотрене су могућности због неминовних радних спорова који се јављају у свим организационим јединицама, и у приватном и у јавном сектору.
- У јавном сектору, међутим, ти спорови су дуготрајни, наслеђени, изискују велике трошкове, а врло често су подложни мирном решавању. Ова агенција смањује тај процес и висину трошкова, спор своди на главни износ, бенефите имају сви учесници у процесу. Агенција такође и помаже код колективног преговарања, превенције штрајка и слично. Ове механизме и Влада Србије је препоручила свим корисницима јавних средстава, укључујући и локалне самоуправе – објаснио је тада Лазовић.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова орган је државне управе Републике Србије који постоји дуже од две деценије, током којих је решио преко 20 хиљада колективних и индивидуалних радних спорова. Представља савремен принцип решавања радних спорова, у циљу растерећења судства, али и социјалног дијалога између послодаваца и запослених.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7226/DSC_5127_00.jpg