Градоначелник Салапура: потписивањем комерцијалног уговора у Пекингу, изградња аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад постаје реалност 

У оквиру боравка високе државне делегације Републике Србије у Пекингу, јуче је потписано неколико билатералних докумената, којима се унапређује сарадња Србије и Народне Републике Кине. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је комерцијални уговор о изградњи аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад са компанијом “Shandong International Economic and Technical Cooperation Group”, као и комерцијални уговор за изградњу брзе саобраћајнице “Осмех Војводине” која почиње од Бачког Брега и иде преко Сомбора, Куле, Врбаса, Бечеја и Новог Бечеја, Кикинде, до Српске Црње.
“Пројектовање аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад, дугог 105 километара, се завршава и очекује се да радови почну следеће године. Ове две саобраћајнице значе да ће се Банат, који је био запостављен, сада саобраћајно повезати, што је значајно за развој саобраћајне инфраструктуре. Укупна вредност ових уговора биће између 3,5 и четири милијарде евра. Градимо скоро 300 километара аутопута и брзе саобраћајнице, то је огроман допринос наставку изградње саобраћајне инфраструктуре у Србији”, изјавио је министар Весић.
 
Фотографија: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије
 
 
Вест из Пекинга поздравио је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истакавши да потписивањем овог уговора изградња аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад постаје реалност и да сада, практично, можемо само да очекујемо почетак радова. 
“Више пута смо истицали да изградња аутопута којим ће Зрењанин бити повезан са два највећа града у земљи доноси огромне бенефите и развојне потенцијале какве само можемо да претпостављамо. Не само за Зрењанин, већ за цео регион средњег и јужног Баната, ауто-пут ће донети нова радна места, привредну експанзију и верујем, зауставити негативне демографске трендове, што ће у Зрењанину сигурно бити најприметније. Као и до сада, наш град ће дати снажну подршку допринос овим инфраструктурним подухватима које покрећу Република Србија и председник Александар Вучић, а изградња аутопутева свакако спада међу најзначајније”, изјавио је градоначелник Салапура.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7225/Vesic_ugovor_Kina_0.jpg