Граду додељена средства Кабинета министра за равномерни регионални развој за суфинансирање пројекта “Локални план управљања отпадом града Зрењанина за период 2023-2033 године”

Министар без портфеља за равномерни регионални развој Един Ђерлек уручио је градоначелнику Зрењанина Симу Салапури уговор о суфинансирању израде развојних докумената регионалног развоја, за пројекат “Локални план управљања отпадом града Зрењанина за период 2023-2033 године”. Уговор је министар Ђерлек уручио на данашњој свечаности у Влади Републике Србије, а осим Зрењанина, суфинансираће се пројекти у још 20 градова и општина Србије. 
 
 
 
 
Пројекат којим је Град Зрењанин конкурисао за средства Кабинета министра за равномерни регионални развој вредан је 1.875.000 динара без ПДВ, од којих су средства Кабинета министра 1.500.000 динара, а учешће Града Зрењанина 375.000 динара. Укупан буџет подстицања регионалног развоја и раста за 2023. годину износи 325 милиона динара, а како је овом приликом истакао министар Ђерлек, ребалансом буџета обезбеђено је још 38 милиона динара и расписан је нови јавни позив за све представнике локалних самоуправа. 
-  Држава је успела да заустави и смањи тренд раста разлика између наших и унутар наших региона и смањили смо број неразвијених општина. Верујем да ће Влада Србије усвојити нову јединствену листу развијености која представља основни инструмент регионалне политике и која је веома важна за будућа даља улагања. Оно што нам до сада та методологија показује на основу 10 индикатора јесте да имамо мање неразвијених општина него када је усвојена актуелна методологија. Издвајањем додатних 38 милиона динара, до краја године ћемо успети да суфинансирамо много више од 80 пројеката, које смо примарно зацртали - нагласио је Ђерлек.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изразио је задовољство што је Влада Србије, овог пута кроз Кабинет министра за равномерни регионални развој, препознала још један важан пројекат који Град Зрењанин покреће у области заштите животне средине и одрживог развоја и подсетио на напоре које наш град последњих година чини у том правцу.
“Подсетићу да је у току реализација обимног и значајног пројекта санације некадашње градске депоније, у оквиру индустријске зоне “Југоисток”, који је финансиран од стране Министарства заштите животне средине. Завршена је прва фаза тог пројекта и решен један од великих наслеђених еколошких проблема. Припремајући се за другу фазу овог, као и за рад на бројним другим пројектима, финасираним од стране Републике, Покрајине и Града, морамо да укажемо и на вишеструк раст буџетских средстава у оквиру фонда и програма за заштиту животне средине у Зрењанину, која након последњег ребаланса нашег буџета превазилазе милијарду динара и чине готово 15 процената од укупног буџета”, казао је градоначелник након данашње свечаности у Београду.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7227/UGOVORI_MIN_ZA_RAVNOMERNI_RAZVOJ_0.jpg