Још једна додела уговора у Покрајинској влади - Зрењанину скоро 14,5 милиона динара за различите пројекте у пет насељених места

У Покрајинској влади у Новом Саду, Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство, данас је одржана још једна свечаност доделе уговора представницима 12 локалних самоуправа у оквиру конкурса за подстицај унапређења и развоја руралне инфраструктуре и услуга у АП Војводини у 2023. години.
 
Граду Зрењанину опредељена су средства у укупном износу од 14.421.068,00 динара, за реализацију различитих пројеката у пет насељених места на својој територији, а потпис на уговоре је ставио заменик градоначелника Саша Сантовац. И овога пута Зрењанину је опредељено процентуално највише средстава од свих локалних самоуправа, с обзиром да је укупан фонд покрајинског секретаријата намењен овом конкурсу износио 35 милиона динара. 
 
 
Највише пријава је стигло управо из Зрењанина, а сви пројекти који су овом приликом подржани од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство резултат су изражених потреба становника сеоских средина на нашој територији, а које су предочене градоначелнику Симу Салапури током активности “Да нам села буду ближа”. 
 
Тако ће у Банатском Деспотовцу бити саниран објекат фискултурне сале при основној школи, у Лукићеву зграда Дома културе, а у Ботошу Дом културе и део објекта амбуланте у ком су смештене просторије Клуба пензионера. У Орловату ће средства бити искоришћена за текуће одржавање зграде ватрогасног дома, док ће у парку у Арадцу бити монтирана теретана на отвореном. Просечна појединачна вредност наведених пројеката креће се око 2,9 милиона динара. Реализацију пројеката подржаће и Град Зрењанин, сопственим средствима у укупном износу од 4.943.873,00 динара. 
 
 
Уговоре је представницима градова Зрењанин, Суботица, Сремска Митровица и Вршац и општина Житиште, Ковачица, Нова Црња, Опово, Ириг, Рума, Инђија и Стара Пазова уручио помоћник ресорног секретара Петар Самоловац. Он је том приликом истакао да укупна вредност ове инвестиције за унапређење квалитета живота и развој туризма у војвођанским селима износи 46,8 милиона динара. Указао је на то да учешће Секретаријата износи готово 75 одсто, док јединице локалне самоуправе улажу преостали део, што чини нешто више од 25 одсто средстава.
“Значај овог конкурса је у томе што су улагања усмерена у развој руралне инфраструктуре и делом у туристички потенцијал сеоских средина у нашој покрајини. Имајући у виду све већу миграцију становништва из руралних подручја према градовима, оваква подршка је утолико значајнија”, рекао је Самоловац и додао да је оваква мера у складу и са спровођењем политике руралног развоја у Републици Србији и активностима у оквиру програма ИПАРД 3.
 
Инвестиције које ће бити реализоване у оквиру овог конкурса намењене су санацији, адаптацији, реконструкцији и уређењу објеката локалних самоуправа као што су ловачки и ватрогасни домови, домови културе, месне заједнице, библиотеке, фискултурне сале, клубови пензионера. Средства су предвиђена и за опремање и уређење туристичко-рекреативних објеката, инфо-центара, дечјих игралишта, теретана на отвореном, паркова и других вишенаменских простора.
 
Фотографије: Покрајинска влада - Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7242/Dodela_ugovora_za_unapredjenje_ruralne_infrastrukture_0.jpg