Најављена два спортска догађаја у суботу: треће издање уличне трке у Ечки и Куп Србије у спортском обарању руке

Два занимљива спортска догађаја биће одржана у суботу, 28. октобра - треће издање уличне трке у Ечки и Куп Србије у спортском обарању руке, такмичење које се по први пут организује у Зрењанину. Град Зрењанин подржао је организацију оба догађаја, а данас су их, на конференцији за новинаре у Градској кући, најавили Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, Немања Ђурић, из Спортског удружења Улична трка Ечка, Лучиа Мендреа, секретарка Месне заједнице “Ечка”, као и Ненад Смиљковић, председник Српског спортског савеза за обарање руке.
 
 
 
Трећа Улична трка у Ечки почиње у суботу, у 16 часова, на сертификованој стази дужине 10 километара, а уз главну трку трчаће се и на деоници од 5 километара, као и у штафетној трци 2х5 км. Увертира у главну трку и овога пута биће дечја трка, с почетком у 14 часова, где ће моћи да се опробају најмлађи, ученици од првог до осмог разреда основне школе. Они ће трчати на стазама дужине од 100 до 400 метара, а ову трку организоваће Спортски савез града Зрењанина и Савез за школски спорт. Свако дете које учествује у трци добиће бесплатан стартни пакет, са медаљом и поклонима спонзора.  
  
Немања Ђурић
, из Спортског удружења Улична трка Ечка, најављује најквалитетнију трку до сада, јер је интересовање превазишло очекивања. 
- За учешће је пријављено је 715 такмичара, што је 115 више него прошле године и очекујем да же их на старту бити бар 600. Пријављени су многи репрезентативци Србије, актуелни и бивши, репрезентативци Хрватске, Босне и Херцеговине, очекујемо и долазак прошлогодишњих победника, прослављене Оливере Јефтић и Кенијца Стенлија Кипрута, који ће покушати да обори сопствени рекорд стазе - рекао је Ђурић и најавио да ће, уз победницима по категоријама, посебне новчане награде припасти онима који оборе рекорд стазе. Актуелни власници рекорда су, у тркама на 5 километара, Сергеј Костић (15:35 мин) и Александра Костадиновић (18:24), као и Стенли Кипруто (30:24) и Оливера Јефтић (34:19), на стази дужине 10 километара.   
 
 
 
Лучиа Мендреа је рекла да трка полако постаје део ечанске традиције и представља место у најбољем светлу. 
- Као и претходне две године, траса је остала непромењена. Старт трке у Новосадској улици, испред “Каштела”, затим се трчи кроз осам од укупно 26 ечанских улица: Униреа, Загребачка, Маршала Тита, Тителска, Кумановска, Београдска, Љубљанска и Новосадска, где је циљ на истом месту као и старт. Део Новосадске улице затвара се за саобраћај у 12.30 часова, због дечје трке, а све остале затварају се у 13.30 часова, па до завршетка трке, најкасније до 18.30 часова. Имамо ове године и више пријављених мештана Ечке, као и више деце из основне школе - објашњава она. 
 
Помоћ у организацији 3. Уличне трке Ечка пружили су Град Зрењанин, Спортски савез града, Савез за школски спорт града Зрењанина, Месна заједница “Ечка” и бројни спонзори. 
 
Најављујући спортски догађај који се по први пут организује у Зрењанину, Ненад Смиљковић, председник Српског спортског савеза за обарање руке, каже да је у питању једно од два најзначајнија такмичења у овом спорту у Србији, уз државно првенство. 
- Сваке године га организујемо у другом граду, а сада смо, у договору с градоначелником и Спортским савезом, одлучили да домаћин буде спортски Зрењанин и да се такмичење одржи у великој сали Културног центра Зрењанина, с почетком у 13 часова, када стартују квалификације. Такође, желимо да на овај начин промовишемо наш спорт и проширимо га у овом делу Србије, с обзиром да у Зрењанину не постоји клуб спортског обарања руке - казао је Смиљковић.
 
 
 
Објаснио је да ће се такмичење одржати на посебним столовима, на бини сале Културног центра, да ће се такмичари надметати у обарању обе руке, у мушкој и женској конкуренцији, конкуренцији јуниора, сениора и ветерана, као и да ће финални мечеви, од 20 часова, на којима ће учествовати 12 такмичарки и такмичара, бити директно преношени на ТВ каналу Арена спорт - фајт. У једној категорији надметаће се и аматери - почетници, па организатори позивају и Зрењанинце који желе да учествују, да се пријаве у суботу, а могу учествовати и особе са инвалидитетом, такође у засебној категорији. 
- Очекујемо учешће више од 200 такмичара из више од 20 клубова широм Србије. Ми скоро сваког месеца организујемо неки турнир у обарању руке, али су државно првенство и Куп Србије најзначајнији у нашем савезу, основаном 2010. године, од када и овај спорт постоји у Србији. На европским и светским првенствима учествујемо од 2015. године, а таква првенства се организују више од 40 година - објашњава председник Српског спортског савеза за обарање руке.
 
 
Вукосава Ђапић Атанацковић позвала је суграђане, мештане Ечке и Зрењанина, да узму учешће у овим спортским програмима или да им присуствују и бодре такмичаре, који ће у великом броју доћи из других средина наше земље или из иностранства. Рекла је да и ови догађаји имају хуманитарни карактер и да се део сваке котизације за учешће усмерава у већ познату акцију “Спортом за боље сутра”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7240/OBARANJE_RUKU_0.jpg