Одјеци Дана пешачења - Царска бара с окружењем има више од 30 километара пешачких стаза, препоручене четири различите туре 

Након успешног националног Дана пешачења, одржаног 23. септембра у Зрењанину и у још 67 градова широм Србије, још једном је истакнуто да град Зрењанин са околином нуди могућности за занимљив пешачки викенд. За љубитеље те врсте боравка у природи све више могућности нуди и Царска бара, с окружењем, уз видљиве напоре новог управљача - Установе “Резервати природе” - да тај простор сваке године обогати новим садржајима. 
 
 
 
Око Царске баре могуће је организовати пешачке туре различите дужине на више од 30 километара стаза. Нису све једнако обележене, али се на основу приложених мапа од стране Клуба планинара “Зрењанин” и Установе “Резервати природе” може у природи лако оријентисати и стићи до жељених контролних тачака. 
 
Почетак и циљ свих стаза је на улазу у резерват, односно код познатог пристаништа, и прва четири километра воде заједничком трасом. Одатле се стазе рачвају, тако да краћа варијанта води десно, ка Белом Блату, а дужа наставља ка обали Бегеја, све до његове десне обале наспрам Перлеза. Уколико неко жели да пређе свих 30 километара, након Белог Блата очекује га шетња насипом између језера "Коча" и "Мика", потом поред језера "Коча" све до суседног Лукиног Села и обиласка Белог језера (рибњака). 
 
 
С обзиром да неке од поменутих траса прелазе границе Специјалног резервата природе, из Установе “Резервати природе” препоручују пешачку туру дужине око 20 километара која целом трасом води кроз резерват и на чијем ће се уређењу додатно радити у наредном периоду, уз обележавање пешачке и бициклистичке стазе. То је стаза која се поклапа са наведеном трасом до обале Бегеја код Перлеза, у дужини од око 10 километара, а потом се враћа насипом на обали, уз уставу на реци и шумски предео, све до популарне “Трактор баре”, на северо-источном ободу резервата.  
 
 
Царска бара, еколошки и туристички бисер града Зрењанина, из године у годину унапређује садржаје и понуду, а свим нашим суграђанима и гостима остаје позив да се упознају с могућностима боравка у њеном окружењу, не само кроз пешачке туре. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7200/Carska_bara_staze_0.jpg