Одржан 7. Зрењанински полумаратон - манифестација спорта, рекреације и здравља, доминација државног првака Борбеља и Иване Живковић

Дечјим тркама кроз главну зрењанинску улицу јутрос је, на најлепши начин, отворена спортско-рекреативна манифестација "Зрењанински полумаратон". Седмо, већ традиционално издање ове уличне трке, окупило је и ове године више од 800 учесника који су се надметали у четири дисциплине: полумаратону, на стази од 21,1 километара, Трци задовољства (7 км), штафетној трци (3х7 км) и по први пут, нордијском ходању (7 км).
 
 
 
 
Временски услови данас су ишли на руку свима који су узели учешће у тркама, али и публици која се окупила у центру Зрењанина и дуж стазе којом се трчало. Сертификована траса полумаратона водила је познатим улицама кроз центар Зрењанина, преко Малог и "Жутог" моста, све до насеља "4. јул" и "Доситеј Обрадовић" и назад, кроз улице др Лазе Костића,  Коче Коларова и Војводе Бојовића. Старт и циљ били су на Тргу слободе. 
 
Победници полумаратонске трке су првак Србије у трчању на дуге стазе Ђуро Борбељ из Апатина и Ивана Живковић из Београда. Борбељ је стазу истрчао у времену 1:14:05, док је Живковићева забележила резултат од 1:27:46. Полумаратонску трку завршило је 239 такмичара, друго место освојио је Вјачеслав Соколов из Новог Сада, а треће члан зрењанинског Атлетског клуба АС023 Немања Ђурић, који је уједно и најуспешнији домаћи такмичар. У женској конкуренцији, другопласирана је  Александра Пејић, док је треће место заузела  Јасна Радивојев.
 
 
 
 
Трку задовољства завршило је 460 учесника, штафетну трку 24 и нордијско ходање 14. 
 
Седам километара претрчао је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који редовно наступа на манифестацијама ове врсте, као члан "Зрењанинског тркачког тима". Уз њега, трчао је и помоћник градоначелника Рајко Капелан. Градоначелник је и ову полумаратонску трку оценио као лепу промоцију Зрењанина, с обзиром на учешће бројних тркача из других градова, али, пре свега, као промоцију здравља и здравих стилова живота, бављења рекреацијом и неким видом физичке активности, јер је у тркама било учесника свих старосних доба - од деце до оних у деветој деценији живота.
 
 
 
 
Управо у том контексту треба и овога пута истаћи најстаријег учесника, Владу Стевановића из Београда, који је још једном дошао у Зрењанин и успешно наступио у Трци задовољства, овога пута као 89-то годишњак. Пожелели смо му и да 90. рођендан обележи наступом у нашем граду и да га поново видимо на старту наредне године. 
 
Ове године уприличен је на Тргу слободе и занимљив пратећи програм. Уочи старта трке, учесници и публика уживали су у наступу оркестра Војске Србије, програм је, уз музички шлагворт, водио популарни Игор Блажевић - Прљави инспектор Блажа, а манифестација је окончана наступом групе "Со Саби".
 
 
 
 
Организатор трке било је Спортско удружење "Зрењанински полумаратон", покровитељ Град Зрењанин, уз ангажовање јавних служби, спортских асоцијација - Спортског савеза града, Савеза за школски спорт и Савеза педагога физичке културе, док је генерални спонзор била компанија "Гомекс".

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7196/POLUMARATON_2023_0.jpg