Поводом 19. новембра - Међународног дана женског предузетнишва градоначелник упутио честитку свим женама предузетницама које послују на територији нашег града

Градоначелник Симо Салапура упутио је данас, поводом 19. новембра - Међународног дана женског предузетнишва, честитку свим женама предузетницама које послују на територији нашег града и истакао да оне значајно утичу на привредну слику нашег града.
Поручио је да радује чињеница да из године у годину у нашем граду, али и држави, расте број жена које су спремне да саме предузму кораке и оснивају своје фирме, а да оне које које послују већ дужи низ година уназад успешно развијају своје бизнисе и запошљавају све већи број радника.

 


Навео је да је Град Зрењанин препознао значај економског оснаживања жена и да је у претходне три године за ту намену, преко конкурса за за доделу бесповратних средстава за економско оснаживање жена и подстицање развоја женског предузетништва кроз финансијску подршку у пословању на територији Града Зрењанина издвојено укупно 12 милиона динара.
На основу Програма на Јавни позив право да кункуришу  имали су мали и микро привредни субјекти и предузетнице, као и незапослене жене евидентиране у Националној служби за запошљавање - филијала Зрењанин са пребивалиштем на територији града Зрењанина за које је та финансијска подршка посебно значајна.

 


Подсећања ради, Град Зрењанин је први пут  расписао јавни позив за пружање подршке у економском оснаживању жена, односно у развоју женског предузетништва 2021. године, када је из градског буџета издвојено 2 милиона динара, 2022. године опредељено је 5 милиона динара, као што је то случај и ове године. 

 


Циљ сваког од Програма, на основу којих су расписивани конкурси, био је системско унапређење предузетништва међу женама, директна подршка реализацији њихових предузетничких идеја, као и развој предузетничких способности и капацитета код жена, а крајњи циљ Програма јесте повећање свести о важности женског предузетништва, као и остваривање значајније улоге жена предузетница на тржишту рада кроз развој њиховог пословања, запошљавање већег броја људи и остваривање већих и одрживих прихода. 
Поред тога, расписивани су и конкурси за економско оснаживање младих, где су младе жене такође имале прилику да конкуришу.

 


Градоначелник је указао да је овогодишњи Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за економско оснаживање жена и подстицање развоја женског предузетништва кроз финансијску подршку у пословању на територији града Зрењанина за 2023. годину  расписан крајем октобра ове године и да ће наредних дана Конкурсна комисија објавити резултате конкурса. 
Указао је и да је у оквиру Плана развоја града Зрењанина дефинисано је 12 приоритетних циљева, који ће бити остварени реализацијом 40 мера и да се и у изради тог документа водило рачуна и о развоју женског предузетништва.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7272/DODELA_UGOVORA_ZENSKO_PREDUZETNISTVO.jpg