Свечаним пријемом у Градској кући и одавањем почасти страдалим у отаџбинским ратовима обележен Дан војних ветерана

Свечаним пријемом у Градској кући за представнике удружења и организација војних инвалида, пензионера, ветерана, резервних војних старешина и чланове породица палих бораца, потом и одавањем почасти испред споменика страдалим у ратним сукобима на територији некадашње Југославије, од 1991-99. године, данас је у Зрењанину обележен Дан војних ветерана. 
 
Како је подсетио командант Банатске бригаде Војске Србије и Команде гарнизона Зрењанин, потпуковник Никола Фатић, Дан војних ветерана установљен је у знак сећања на 4. децембар 1912. године, када су учесници тек завршеног Првог балканског рата, њих око  400 хиљада припадника Војске Краљевине Србије, добили тадашње ветеранско звање “стари ратник“.
 
 
 
 
Дан војних ветерана установљен је у Републици Србији 2015. године и од тада се обележава сваке године, у организацији свих јединица и установа Министарства одбране и Војске Србије. Војне делегације, у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима, полажу венце на спомен-костурнице, споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова широм Србије, а на пригодним церемонијама и академијама евоцирају се сећања на страдале и шаљу пригодне поруке. 
 
У име Града Зрењанина, градоначелника Сима Салапуре и у своје лично име, присутнима на пријему у Градској кући обратио се заменик градоначелника Саша Сантовац и честитао активним ветеранима њихов дан. Поручио је да је Дан ветерана увек и прилика за разговор о заједничким проблемима, да се укаже на оно што је позитивно и што можда није, и да се покуша то решити.
“У години коју полако испраћамо, испунили смо оно што смо обећали и покренули - улица у Стајићеву понела је име Славише Кепића, једног од наших симбола слободе и отпора агресору, трагично страдалог 1999. године. Посебним емоцијама било је испуњено и обележавање годишњице погибије старијег водника Саве Ердељана, ком је присуствовао и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић. Био је то још један доказ да град и држава не заборављају своје хероје и захвални су им за огромну жртву коју су поднели”, казао је Сантовац и додао да пут наших хероја следимо и кроз инвестиције, изградњу и нова радна места.
 
 
 
 
“Успомену на хероје и славне претке чувамо и кроз снажан економски развој и инвестиције, а управо пре три дана стигла је и вест да су почели припремни радови за изградњу аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад. Ова инвестиција у сваком погледу мења слику Зрењанина и Баната, али она није и једина. Производни погони, нови стамбени објекти и више од 20 таквих градилишта у Зрењанину у овом тренутку, гарант су нашег развоја, привредног напретка и могућности да, кроз инвестиције, јачамо потенцијале града Зрењанина, али и наше земље у целини”, поручио је заменик градоначелника. 
 
На скупу се обратио и Милан Мркобрад, председник организације СУБНОР, у име делегација присутних на обележавању Дана војних ветерана. 
 
 
 
 
У церемонији полагања венаца на спомен-обележје погинулим са територије Града Зрењанина у ратним сукобима на територији некадашње Југославије, од 1991-99. године учествовале су делегације Банатске бригаде - Команде гарнизона Зрењанин, коју је предводио потпуковник Никола Фатић, Средњобанатског округа, с начелником Предрагом Рађеновићем, Града Зрењанина, у којој су били заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћник градоначелника Рајко Капелан, као и делегације Удружења војних пензионера, Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата, Организације резервних војних старешина Зрењанин, Удружења “Српски ратни ветерани”, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца града Зрењанина, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, и чланови породица погинулих бораца.  
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7297/DAN_VETERANA_2023_0.jpg