Градоначелник с директорима здравствених установа: скоро 200 милиона динара уложено у здравство у протеклој години, најављене нове инвестиције

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са чланом Градског већа др Милетом Ковачевићем, одржао је данас радни састанак с директорима градских здравствених установа. Састанку су присуствовали директор Опште болнице “Ђорђе Јоановић” др Игор Китареску, помоћник директора за немедицинске послове МСц проф. Срђан Калнак, директорка Специјалне болнице за плућне болести “Др Васа Савић” др Ивана Цветићанин Зоговић и директор Дома здравља Зрењанин др Милан Миљуш. Разговарало се о функционисању здравствених установа, значајним улагањима у претходној години, а најављене су и нове инвестиције и мере подршке Града Зрењанина унапређењу здравствене заштите. 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да су улагања у здравствени систем града Зрењанина из различитих извора у претходној години достигла готово 200 милиона динара, што је рекордан износ који ће значајно допринети раду овдашњих здравствених установа. Посебно је поменуо инвестиције у Општој болници “Ђорђе Јоановић”, које чине највећи део укупних инвестиционих средстава на нивоу града у тој области, а финансиране су претежно из покрајинских извора.
“По први пут у својој историји, болница је добила магнетну резонанцу, апарат за најпрецизнију дијагностику вредан преко 43 милиона динара, затим дигитални мамограф, лапароскопски стуб и аутоклав намењен за пријем и збрињавање ургентних стања, као и друге вредне апарате и опрему. Вишемилионска средства уложена су и у грађевинске и занатске радове, у болници и објектима Дома здравља. Вредне донације стигле су и од компаније НИС, у оквиру пројекта “Заједници заједно”, али и кроз заједничка улагања с градом. На овај начин набављен је, између осталог, најсавременији транспортни респиратор за интензивну негу, додељен Служби хитне медицинске помоћи, апарат вредан скоро три милиона динара, какав зрењанинско здравство до сада није имало”, рекао је градоначелник. 
 
Истакао је и улагања у кадрове, као изузетно важна за даљи рад здравствених установа и најавио мере подршке Града Зрењанина.
“Општој болници је у току 2023. године одобрен пријем на неодређено време за 109 запослених радника, од чега 20 доктора медицине и 65 медицинских сестара и техничара. Такође, болница је упутила десет доктора медицине на здравствене специјализације и једног доктора специјалисту на субспецијализације. Град Зрењанин ће, као нову меру подршке, додатно стимулисати лекаре опште праксе за рад у руралним срединама, односно амбулантама у насељеним местима”, објаснио је Симо Салапура
 
 
Директорка Специјалне болнице за плућне болести “Др Васа Савић” др Ивана Цветићанин Зоговић најавила је инвестиције у тој здравственој установи и значајне радове на санацији објекта, прве такве врсте након више од две деценије.
“Од стране Покрајинске владе добили смо 23 милиона динара за санацију крова, радови почињу следеће недеље и по уговору би требало да се заврше у мају. То је прва фаза радова, након којих планирамо реновирање ентеријера другог спрата, а у будућности и комплетног објекта - првог спрата, приземља и фасаде објекта, који је под заштитом Завода за заштиту споменика културе”, казала је др Цветићанин Зоговић, након данашњег радног састанка.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7345/SASTANAK_ZDRAVSTVO_0.jpg