Одржана трибина на тему “Безбедност младих у саобраћају”: до 2030. године циљ смањити број страдалих за половину, без изгубљеног дечјег живота 

Агенција за безбедност саобраћаја, Савет за безбедност саобраћаја Града Зрењанина и припадници Подручне полицијске управе Зрењанин, у циљу унапређења безбедносне културе младих у саобраћају, одржали су данас, у Културном центру Зрењанина, трибину на тему “Безбедност младих у саобраћају”. 
 
Учешће на трибини узели су, поред других субјеката безбедности саобраћаја, представници судских органа, представници школа, ученици, као и представници Града Зрењанина, у чије су име присуствовали члан Градског већа Драган Гуџев и чланица Савета за безбедност саобраћаја Града Зрењанина Сања Зубанов. Савет је за ову прилику обезбедио 50 сигурносних рефлектујућих прслука, који су подељени учесницима трибине. 
 
 
 
 
Начелник одељења саобраћајне полиције у Зрењанину, потпуковник полиције Марко Шкорић, рекао је да je циљ трибине подизање свести код младих колико је важно да се придржавају свих саобраћајних прописа, како не би дошло до најтежих последица, односно да се сачувају животи свих учесника у саобраћају. Истакао је да ће и у овој години припадници саобраћајне полиције предузимати превентивне активности које ће посебно бити усмерене ка повећању безбедности у саобраћају младих и деце. 
 
Представник Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Милош Милекић рекао је да је трибина намењена превасходно младим возачима, онима који су у процесу добијања возачке дозволе или су у претходном периоду добили пробну возачку дозволу.
“Сматрамо да су овакве акције веома битне, с обзиром да су 2022. године, од 533 лица која су изгубила живот у саобраћајним незгодама, чак 127 биле младе особе. Било је и 5883 повређених лица и када је ова тема у питању, сматрамо да су млади возачи веома битни, с обзиром да је једна петина страдалих у незгодама припадала управо тој категорији. Више од 80 одсто њих је мушког пола, док се петина незгода са смртним исходом догоди петком или суботом, у периоду од 22 часа до поноћи, дакле када млади излазе и проводе се”, казао је Милекић и додао да се на оваквим трибинама посебно указује на четири главна утицајна фактора, која најчешће доводе до саобраћајних несрећа.
 
 
 
“То су прекорачење брзине, употреба алкохола, мобилних телефона, као и некоришћење сигурносног појаса. Такође, један од фактора који се знатно намеће код ове категорије људи је и неискуство у саобраћају. Агенција за безбедност саобраћаја наставља да спроводи различите превентивне активности које су усмерене не само ка младима, већ и ка другим учесницима у саобраћају, као што су стара лица, деца, возачи трактора, организујемо трибине намењене родитељима о правилној употреби дечјих ауто-седишта и друге активности, како би сви заједно стигли до зацртаног циља - што мање страдалих у саобраћајним незгодама”, рекао је још Милекић, поменувши Стратегију Владе Србије за период до 2030. године, која има за циљ да ниједно дете не изгуби живот у саобраћају, а да се број страдалих смањи бар за половину.  
 
 
 
 
Младима се данас обратио и наш суграђанин Милан Срдић, који је у саобраћајном удесу пре шеснаест година, као ученик трећег разреда средње школе остао инвалид, да би потом одлучио да безбедност у саобраћају буде његов позив и данас је запослен управо у Агенцији, на пословима инжењера за пројекте и програме унапређења безбедности саобраћаја. 
"Добио сам прилику да се прикључим њиховом тиму и да заједничким снагама утичемо на младе да се понашају безбедно у саобраћају. На оваквим трибинама истичемо неку своју личну причу, како смо се понашали у саобраћају, шта смо радили, шта је довело до трајног инвалидитета, какав смо живот водили пре саобраћајне незгоде, шта смо све прошли, где се налазимо данас и како смо успели да се изборимо са тешкоћама на које смо наилазили. Ова лична прича има велик утицај на младе и после предавања сам често у прилици да одговарам на њихова питања, разговарамо о стварима које нису питали током излагања и стекао сам утисак да ипак мењамо њихову свест, да почну другачије да размишљају када се нађу у некој потенцијално ризичној ситуацији у саобраћају и да у таквим тренуцима донесу паметну одлуку", истакао је Срдић.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7351/TRIBINA_ABS_I_MUP_0.jpg