У свим школама пригодним програмима обележава се Савиндан – градоначелник кум славе у Основној и средњој школи „9. мај“

Све школе у Србији и Српска православна црква данас прослављају  Савиндан, дан утемељивача државе и школства.
Свети Сава се слави као школска слава и зато све школе и образовне установе и у нашем граду обележавају празник свог заштитника, великог дипломате и државника, чије се време у средњовековној историји сматра златним веком српског препорода.

Неке школе прославу су започеле јуче, а данас се обележава у Зрењанинској гимназији и многим другим школама у граду и насељеним местима.

 

 

Поводом празника, градоначелник Симо Салапура је присуствовао прослави у ОСШ „9. мај“ где је био кум славе, а кумство затим предао Бојани Момчилов из компаније „Млекопродукт“.

Резање славског колача обавио је протонамесник Давор Стојановић који је истакао да је за разлику од  свих других школа које раде на васпитавању деце и омладине школа „.9 мај“ ипак по свему посебна и по свему специфична. 
- У свим другим школама где су на првом месту просвета и педагогија, овде је чини ми се на првом месту васпитна и педагошка, па тек онда просветна јер управо наши ученици који јесу такви, који су богом дани и који су наши, а  за које имамо љубави и трудимо се, колико је то у нашој моћи, да их на првом месту оспособимо за живот и да буду добри људи. Заиста, овај посао и позив, посебно у овој школи може да се ради уколико постоји велика љубав – рекао је протонамесник Стојановић пожелевши им много здравља, среће, весеља, љубави и божјег благослова, мира, слоге и, како је нагласио, оно што је у овој школи можда најпотребније, успех у раду.

 

 

Градоначелник Салапура је рекао да је за њега посебна част и задовољство што је данас кум славе у овој школи на велики празник који нас, како је указао, све окупља и враћа својој традицији и правом искреном хришћанству, како га је и сам Свети Сава проповедао.
- Тај универзални пут Светосавља, пут којим је он прво зидао себе, а онда свој народ, државу своју, труд који је учинио пре свега над собом, а онда над народом својим и створивши и државу и поставши први српски архиепископ. Када је у питању Основна и средња школа „9. мај“ у овој години очекују нас велике инвестиције, у питању је финална фаза завршетка новог објекта школе,  дакле, преостало је још само повезивање на топловод и опремање самог објекта, а затим ће ова школа од нове школске године бити модерно опремљен простор, како би сејош квалитетније  могао спроводити васпитно образовни рад – рекао је градоначелник Салапура.

 

 

Прослава Светог Саве традиција је у овој школи, казала је директорка школе Снежана Вукић, наводећи да је и ове године организован програм у коме су учествовали ученици свих сегмената школе заједно са својим наставницима.
- Како смо и рекли, као што је свети Сава имао своју племениту мисију исто тако имамо и ми нашу мисију у нашој школи коју тежимо да испунимо, а то је да нашу децу што више укључујемо у друштвену средину и што је још важније да их што више осамосталимо и припремимо за будућност. Тако да је за нашу мисију и за наш рад потребно много знања и стрпљења, а пре свега много љубави – казала је Вукић.

 

 

Прослави поводом обележавања школске славе у Медицинској школи, организованој јуче у просторијама те школе, присуствовао је заменик градоначелника Саша Сантовац  где је такође сечен славски колач и организован програм у коме су учествовали ученици те школе.

 

 


 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7355/SVETI_SAVA_2024_9_MAJ_00.jpg