Градоначелник на обележавању 15 година програма НИС “Заједници заједно”: сарадња и поверење не само деценију ипо, већ пуних 75 година

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура присуствовао је данас у Београду обележавању 15. годишњице програма “Заједници заједно” компаније НИС, заједно с представницима других локалних самоуправа укључених у тај програм, званичницима Владе Републике Србије, Нафтне индустрије Србије и њиховим гостима. Свечаности су, између осталих, присуствовали и обратили се Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике у Влади Србије, Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада и Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш. 
 
Компанија НИС и град Зрењанин су партнери у оквиру програма “Заједници заједно” од самог оснивања Програма, 2009. године. У оквиру овог Програма компанија НИС је у Зрењанину до сада подржала 171 пројекат у чију реализацију је уложено близу 187 милиона динара. То је, уједно, и највећи број пројеката који је реализован у једној од локалних заједница, партнера програма, а којих је укупно 13. 
 
 
 
 
Такође, у Зрењанину се налазе и важне делатности компаније, попут истраживања и производње, као и тренинг центар компаније, који је отворен за обуку запослених НИС-а али и ученика из Техничке школе у Зрењанину и студената Техничког факутета “Михајло Пупин”. У складу са потребама компаније, НИС је помогао и отварању акредитованог студијског програма “Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса” на ТФ “Михајло Пупин” као и покретање трогодишњег образовања на смеру “Руководилац постројења у производњи нафте и гаса” у Техничкој школи у Зрењанину.
 
Градоначелник Салапура указао је да Град Зрењанин и Компанија НИС имају нераскидиву повезаност.
- Када то кажем мислим на корене ове компаније који потичу управо из града Зрењанина. Претеча НИС-а, компанија “Нафтагас”, основан је 1949. године, тако да ми ове године, практично, имамо два јубилеја, 15 година пројекта “Заједници заједно” и 75 година заједничког раста, како града Зрењанина, тако и ваше компаније.
Навео је и да је НИС много утицао на развој нашег града, кроз развој инфраструктуре, кроз изградњу објеката, запошљавање или кроз овакве друштвено - одговорне пројекте.
- Поменућу оно што је за нас битно и нешто што се десило релативно скоро. Пре свега, желим да се захвалим на донацији после компанијског дана, где сте заједничким средствима донирали возило за нашу Предшколску установу, које ће умногоме олакшати доставу хране за наше најмлађе у вртићима, а такође желим да истакнем и опремање кабинета у нашој Техничкој школи за смер који се тиче експлоатације нафте и гаса, као и отварање посебног смера на нашем Техничком факултету – рекао је он и нагласио да се партнерство Компаније НИС и Града Зрењанина кроз ових 15 или 75 година не огледа само кроз висину уложених средстава, већ и кроз поверење које је изграђено, пријатељство и кроз пројекте који ће бити реализовани у будућности.
 
Градоначелник Симо Салапура се, у име свих јединица локалних самоуправа које су партнери у пројекту “Заједници заједно”, захвалио компанији НИС.
 
 
 
 
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да је 15 година озбиљан јубилеј за овако важну друштвено-одговорну активност.
- Једино у заједници можемо заједно да победимо, а то је када удружимо овакву компанију као што је НИС и скоро све секторе који су од виталног значаја за наше друштво, од здравства, просвете, спорта, науке и образовања, културе и наравно, стабилности енергетског сектора ком Нафтна индустрија Србије доприноси већ шездесет и више година - казала је она и поручила представницима НИС-а да су стуб нашег сигурног снабдевања домаћег тржишта нафтом и нафтним дериватима, али и једна од најуспешнијих компанија у Србији. 
 
Додала је и да је НИС делом државна компанија, дакле компанија свих грађана Србије, један од највећих буџетских давалаца и домаћих инвеститора, али и прави пример друштвено-одговорне иницијативе која даје снажан подстицај социјалном, научном, културном, еколошком развоју наше земље. 
- НИС је и пионир у одрживом развоју и активни учесник у енергетској транзицији, с дугорочном визијом према којој интерес бизниса није само остваривање профита, већ и корист за заједницу - рекла је министарка Ђедовић Хандановић. 
 
 
 
 
Генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев предочио је импресивне резултате програма “Заједници заједно” у претходном периоду.
- У НИС-у верујемо да је развој компаније потпун само ако доприноси напретку заједнице у којој живимо и радимо. Такође верујемо да лидери треба да пружају пример другима. Због тога већ 15 година, у сарадњи с нашим пријатељима широм Србије, одлучно доприносимо бољем животу наших суграђана. О успеху програма “Заједници заједно” најбоље говоре подаци да смо реализовали више од 1100 пројеката, вредних више од 1,7 милијарди динара. За наше партнере у локалним заједницама то значи да је унапређен рад више од 180 образовних установа, више од 40 установа културе, да смо опремили 45 болница и домова здравља, уредили смо велики број дечјих игралишта. Након ових 15 година могу да кажем - то је тек почетак. Уз подршку Владе Србије, локалних самоуправа и заједница, настављамо да гледамо у будућност и претварамо је у дела - поручио је Тјурдењев на данашњој свечаности у Палати “Србија” у Београду. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7370/NIS_BGD_15_GODINA_0.jpg