Градоначелник посетио 12. „Фестивал чварака“ у Мужљи који је окупио тридесетак екипа и велики број излагача из разних крајева Србије

У Мужљи, тачније у Спортском центру „Лехел“, одржан је данас дванаести по реду Фестивал чварака који је окупио велики број излагача и посетилаца. Домаћини манифестације су и ове године чланови Удружења породичних газдинстава „Кластер Фокус“ и неколико цивилних организација, уз подршку Града Зрењанина, а циљ Фестивала јесте представљање сеоског и салашког туризма, презентација богате трпезе и свега што су овдашњи вредни житељи пажљиво чували од давнина до данас.
 
Манифестацију је посетио градоначелник Симо Салапура, заједно са Елвиром Ковач, потпредседницом Савеза војвођанских Мађара, својим сарадницима и представницима месне заједнице. Обилазећи штандове разговарали су са излагачима, а посетили су и део у коме је припреман „лангош“, традиционални мађарски специјалитет од теста за који је владало велико интересовање, па се чекало у реду.  
 
 
 
 
Градоначелник је изразио задовољство што је и ове године у прилици да присуствује манифестацији у Мужљи која, како је навео, поприма облике манифестације која је ван регионалних и локалних оквира.
- Прошлог викенда били смо на манифестацији у Белом Блату која је забележила рекордну посету, а ове године овде у Мужљи видимо велики број излагача, лепо време, добру организацију. Захваљујем се Месној заједници Мужља, свим организаторима, удружењима и Туристичкој организацији и свима који су дали свој допринос у промовисању традиције и неговања старих обичаја, али и промоцији оног локалног што овде постоји, а то је  међунационална толеранција и заједништво које показује да Зрењанин и Мужља могу да се представе широј понуди, ван локалних оквира – казао је градоначелник Салапура.
 
Указао је на важност промовисања  домаћих производа, традиције и промоције свега што је код нас заиста вредно, онога што траје и има дубљу вредност од онога што се може видети. 
- Оно што у Зрењанину постоји јесте мултинационална присутност и добар суживот са мађарском националном заједницом – поручио је он.
 
 
 
 
Елвира Ковач нагласила је да је веома занимљиво да у једној месној заједници величине Мужље има толико невладиних организација које функционишу и из године у годину, сада већ деценију, сматрају да је изузетно значајно бавити се њиховом традицијом и очувати обичаје како су се некада спремали чварци.
- Много људи све то занима, а поред тога наравно традиционално и деца покушавају маскенбалом да отерају зиму, што нам је ове године дефинитивно и успело – казала је Ковач.
 
Председник Савета месне заједнице “Мужља” Ервин Палатинуш, указавши на значај оваквих манифестација, изразио је задовољство што је у Мужљу, на „Фестивал чварака“ дошао велики број људи.
- Имамо око тридесет екипа које се такмиче, а имамо и екипе из Румуније и Мађарске који су нам већ дугогодишњи гости и међусобно се посећујемо, а доћи ће нам поново на "Жетелачке свечаности" – рекао је Палатинуш напомињући да, када је реч о посећености „расту као квасац сваке године“, што га посебно радује, јер се на тај начин за Мужљу и Зрењанин надалеко чује.   
 
 
 

Иначе, Фестивал је јутрос почео продајом чварака, лангоша, печених кобасица, сухомеснатих производа, сирева, слатких и сланих ђаконија, занатских производа, а настављен је такмичењем у топљењу чварака. Малишани вртића и ученици овдашње школе су у занимљивим маскама „испратили зиму“, а они најкреативнији награђени су поклонима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7361/CVARKIJADA_MUZLJA_2024_0.jpg