Министарка Кисић и градоначелник Салапура потписали Меморандум о сарадњи о реализацији услуга спровођења васпитно-образовног рада суботом у Предшколској установи

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије проф. др Дарија Кисић боравила је данас у нашем граду.
 
Посету је започела радним састанком с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром у Градској кући, где је затим потписан Меморандум о сарадњи између Министарства за бригу о породици и демографију и Града Зрењанина о реализацији услуга спровођења васпитно-образовног рада суботом у Предшколској установи у Зрењанину.
 
Састанку су присуствовали и Радош Пејовић - државни секретар, као и Јелена Драгић, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе и Жељко Цвијановић, директор Предшколске установе Зрењанин.
 
 
 
 
Министарка Кисић је, обраћајући се новинарима након састанка, изразила задовољство што је у граду Зрењанину који је, како је навела, пример одличне праксе када је у питању спровођење мера популационе политике.
- И то је дало своје резултате, у Зрењанину са сваке године рађа све више беба, а оно на шта смо такође веома поносни када је у питању организација рада, јесте што је то један од градова где нема листе чекања када су у питању предшколске установе – казала је она.
 
 
 
Истакла је и да Министарство за бригу о породици и демографију пуним срцем и снагом подржава све локалне самоуправе, те да су задовољни када виде овакве резултате. Министарка Кисић је нагласила да је подршка државе никада већа када је у питању финансијска подршка која јесте значајна, али и сви други видови подршке, од подршке приликом куповине прве некретнине за мајке, до различитих других активности када су у питању локалне самоуправе.
 
Као и прошле године и ове године, заједно са локалним самоуправама, то Министарство ће, по речима министарке Кисић, спроводити читав низ пројеката за шта је, као и прошле године, за ту сврху издвојило чак 400 милиона динара.
- Овде смо данас како бисмо промовисали почетак једне дивне идеје и пројекта. Наиме, родитељство је нешто што је најлепше, међутим, родитељи требају разне видове подршке да би време које проводе са децом било најквалитетније испуњено радошћу и срећом. Нажалост, некада нас различите обавезе одведу у неком правцу када и нисмо у могућности да проводимо време са децом колико бисмо желели. Постоје различита занимања која захтевају и дежурства и рад викендом и управо су родитељи исказали потребу и жељу за оваквом врстом подршке. Имамо укупно 2.600 деце у Предшколској установи у Зрењанину, од тога анализе су показале више од петине родитеља, макар један од родитеља ради викендом, а чак 200 деце је чија оба родитеља раде викендом и управо је то била и идеја овакве наше заједничке активности. На овакав начин родитељи ће моћи да буду сигурни да су своје дете оставили на сигурном, безбедном месту у друштву својих вршњака и да је то права врста подршке  - објаснила је министарка Кисић, најавивши још једну посету нашем граду када почне реализација тог пројекта.
 

Говорећи о циљевима данас потписаног документа, градоначелник Салапура је казао да је меморандум потписан у циљу унапређења мера популационе политике на територији града Зрењанина.
- Данас смо направили  још један корак ка унапређењу тих мера у нашем граду. Иначе, укупан обим средстава за широки дијапазон мера које спроводимо у циљу унапређења популационе политике на територији града Зрењанина износи скоро милијарду динара, а оно што данас радимо и где смо начинили корак ближе једној новој мери јесте успостављање сарадње за имплементацију васпитно – образовног рада у Предшколској установи суботом, за родитеље који раде и суботом како би могли оставити своју децу у целодневном боравку. У питању су три објекта на територији града, а то су објекти на територији насеља "Зелено поље" и територији Багљаша, у питању су јаслена и предшколска група: Почетак реализације пројекта креће одмах након потписивања уговора са организацијом УНДП, а то је вероватно наредне недеље, дакле почетак марта је почетак реализације овог пројекта – рекао је градоначелник.

Градоначелник је указао на изузетну сарадњу са Министарством за бригу о породици и подсетио на манифестацију организовану прошле године по други пут – Дане породице у Перлезу за коју је оценио да је то један од показатеља колико је битно, како на територији града Зрењанина тако и на територији целе државе, породицу ставити на прво место, јер је она предуслов за сваки економски или било какав други напредак.
 
Указао је да је Град Зрењанин од ове године, када су у питању мере популационе политике, износ за једнократну помоћ за рођење првог детета подигао са 45 на 60 хиљада, за рођење другог детета са 35 на 45 хиљада динара и да је уведено даривање наших новорођених беба дукатима, као и беба рођених на Дан града.
 
 
 

Министарка је затим заједно са градоначелником и сарадницима у зрењанинском насељу “Ружа Шулман” обишла шесточлану породицу Пилиповић.
 
Наталија Пилиповић, мајка четворо деце - Лене (8 година), близанаца Вука и Нађе (7 година) и најмлађег Виктора, који је рођен 4. фебруара ове године, каже да је почаствована посетом министарке и градоначелника, а упитана да каже како се сналази са четворо деце, Наталија је навела да ради као васпитач и воли децу, те да јој је због тога све лакше.
- Сналазимо се и излазимо некако на крај, ја сам задовољна. Живим за њих и то ми је главна мотивација. Наравно, помоћ Града Зрењанина и државе су веома значајни будући да сам на породиљском боловању, а за четврто дете добија се накнада од по 24.000 динара током 120 месеци, што је доста новца – рекла је она.
 
Иначе, градоначелник ће током наредног периода потписати уговор са UNDP који је препознао значај овог пројекта и помогао реализацију. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7374/MINISTARKA_DARIJA_KISIC_24-02-2024_0.jpg