Радови на енергетској санацији зграде у Улици Милана Станивуковића  - прва стамбена заједница која је искористила могућност позива за доделу бесповратних средстава

У току су радови на постављању спољне изолације на стамбеној згради у улици Милана Станивуковића 17, а спроводе се на основу расписаног јавног позива за доделу бесповратних средстава домаћинствима и стамбеним заједницама за енергетску санацију стамбених зграда, породичних кућа и станова на територији града Зрењанина који је расписан 2022. године.

Тада су стамбене заједнице могле да конкуришу за замену спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама, за постављање и набавку материјала за термичку изолацију зидова, таваница изнад отворених пролаза, зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору, као и за замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, грејних тела-радијатора и пратећег прибора.
 
 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је указао да је стамбена заједница у Улици Милана Станивуковића 17 прва у граду која је искористила ову могућност и уједно позвао и осталe стамбене заједнице да следе овакав пример, пријаве се и остваре финансијску подршку како би побољшали енергетску ефикасност на својим зградама. Рекао је да укупна вредност радова који се сада реализују на тој згради износи близу 6 милиона динара, а да је Град Зрењанин по конкурсу за ту намену издвојио 2,4 милиона динара.
 
Иначе, први конкурс за доделу бесповратних средстава домаћинствима и стамбеним заједницама за енергетску санацију расписан је 2021. године када је владало велико интересовање грађана. Тада је за субвенционисање мера енергетске ефикасности укупна вредност потписаних уговора износила 69,942 милиона динара, од чега је Управа за подстицање и унапређење енергетске ефикасности определила 14.3 милиона, Град Зрењанин 14,9 милиона динара, а остало су средства грађана. Потписано је 230 тројних уговора, а реализовано је 210 уговора вредности 56,6 милиона динара, од којих су субвенције 24, један милион динара Града и Министарства рударства и енергетике. Урађено је 122 замене столарија, 6 фасада, једна изолација крова, 77 котлова, два котла на биомасу и две топлотне пумпе.
 
 

Од тада су у неколико наврата расписивани јавни позиви, а последњи је расписан крајем октобра прошле године  и како је предвиђено, укупно планирана бесповратна средства које Град заједно са средствима Министарства рударства и енергетике додељује путем овог позива износе 30 милиона динара, а планирано је да пријаве трају до утрошка средстава, а најдуже до 31. децембра ове године. Међутим, већ почетком децембра месеца Комисија за реализацију мера енергетске санације у оквиру пројекта "Чиста енергија и енергетска ефикасност" Града Зрењанина, а која је расписала јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Зрењанина за 2023. годину, упутила је обавештење свим заинтересованим грађанима  да је тај  јавни позив за грађане стопиран због количине пријава грађана којим је достигнут износ средстава опредељених позивом.

Поред тих конкурса за доделу бесповратних средстава домаћинствима и стамбеним заједницама за санацију енергетске санације, кроз неколико пројеката, уз финансирање Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, компаније НИС (програм “Заједници заједно”) и Града Зрењанина, обезбеђена су финансијска средства за замену столарије и котлова у неколико школа на територији нашег града.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7357/FASADA_BAGLJAS_0.jpg