Традиционалан пријем у Градској управи за представнике удружења и чланове породица бораца погинулих у оружаним сукобима деведесетих година

Традиционалан пријем за представнике удружења и чланове породица бораца погинулих у оружаним сукобима деведесетих година на простору бивше Југославије и током НАТО агресије на нашу земљу одржан је данас у зрењанинској Градској кући, а овај скуп се последњих година одржава и поводом Дана државности, када се породицама додељује и једнократна новчана помоћ Града Зрењанина. Скуп је почео минутом ћутања и одавањем поште за педесет три погинула борца с територије нашег града.
 
 
 
 
У име Града Зрењанина и градоначелника, с присутнима су разговарали заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић и шефица Одсека за борачко-инвалидску заштиту и јавно здравље Ивана Попов, а присуствовале су и помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић.  
 
Заменик градоначелника рекао је да је то сада већ дугогодишња традиција и симболика, да се датум овог скупа повезује с празником државности Србије. 
“Управо су ваши најближи, ваши најмилији уградили себе у темеље ове државе и садашњи привредни и економски развој који имамо делом и њима дугујемо. Много пута смо понављали и истицали да ниједна жртва за слободу отаџбине није узалудна. Вама губитак најближих нико не може надокнадити и та туга је вечна, али смо сви ту заједно да се сећамо страдалих, да не дозволимо да то сећање избледи и да учинимо колико је могуће да вам помогнемо и будемо ту за ваше проблеме или сугестије”, поручио је Сантовац члановима породица погинулих и додао да Влада Републике Србије и ресорно министарство, на чијем је челу Никола Селаковић, чине квалитативне помаке и кораке да и борци ветерани и борци који су, нажалост, страдали, добију у друштву место које им по свему припада, као браниоцима отаџбине.
 
 
 
 
“Претходне недеље нам је била у посети и помоћница министра, разговарали смо о бројним темама, и сигурни смо да држава чини пуно тога да сви који су учествовали у одбрани земље имају посебно место. Значајан сегмент њиховог рада посвећен је и сећањима на страдале, кроз отварања спомен-соба, ратних меморијала, споменика, и у томе ће им се придружити свакако и град Зрењанин. Подсетио бих да смо прошле године званично прогласили улицу Славише Кепића у Стајићеву, да смо заједно с министром одбране и потпредседником Владе Милошем Вучевићем одали пошту и почасти хероју с Паштрика Сави Ердељану, да је у нашем удружењу отворена спомен-соба посвећена погинулим и преминулим борцима и верујем да ће ове и сличне активности бити настављене”, казао је овом приликом заменик Сантовац.
 
Добру сарадњу с локалном самоуправом истакли су и председници два удружења, Јованка Павловић, председница Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Зрењанина, и супруга погинулог борца, и Јовица Пилиповић, председник Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина. 
 
Удружење на чијем је челу Јованка Павловић има 170 чланова. Она је истакла да је у протеклом периоду доста тога урађено у корист борачке популације и изразила уверење да ће се сарадња наставити и у наредном периоду.
“С обзиром да наше чланство стари из године у годину, да нас је све мање, првенствено су нам потребе у здравственој заштити и највише ту треба обратити пажњу, што смо указали и на данашњем састанку”, рекла је Павловићева.
 
 
 
 
Јовица Пилиповић је председник удружења које броји 152 члана и изражава захвалност локалној самоуправи, и због организовања овог пријема и због других окупљања током године, различитим поводима.
“Држава нам је помогла у решавању материјалног статуса, регистровани смо у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а град нашим члановима излази у сусрет по другим питањима”, казао је он.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7369/JEDNOKRATNA_POMOC_PALIM_BORCIMA_2024_0.jpg