Поводом расписивања новог конкурса за развој уметничких и старих заната и послова домаће радиности градоначелник посетио Гизелу Немет која се бави израдом свећа

Расписивање новог конкурса Града Зрењанина за доделу бесповратних средстава за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности, био је повод данашње посете градоначелника Симе Салапуре  власници воскарске радионице и трговине, „Biolife plus“ Гизели Немет.

 


Гизела је право на бесповратна средства остварила на првом таквом конкурсу, који је градоначелник расписао прошле године, заједно са још шест предузетника који су конкурисали.

Иначе, данашња посета била је и прилика да се  укаже на то да је Зрењанин град у коме се негују различитости, мултикултуралност и међусобна толеранција и да се свим грађанима који Ускрс славе по грегоријанском календару честита празник.

 

 

Градоначелник Салапура је  указао да је у развој предузетништва и старих заната у последње три године Град Зрењанин определио више од 20 милиона динара.
- Прошле године, када је конкурс расписан први пут, определили смо 2 милиона динара за подршку старим занатима и подршку домаћој радиности и ево нас данас управо тим поводом у посети Гизели Немет која прави уметност од воска. То су различити производи и овде смо да видимо како све то функционише, да се распитамо да ли и шта је потребно како би услови били унапређени  у наредним конкурсима – рекао је градоначелник.

 

 

Нагласио је да ће већ следеће недеље бити расписан конкурс за старе занате и послове домаће радиности.
- Позивам све заинтересоване да испрате вест о томе на сајту града, да конкуришу и остваре право на бесповратна средства од Града Зрењанина. Висина средстава коју смо за то определили износи  2 милиона динара, као и прошле године када је седам корисника добило средства за разне намене, односно за набавку репроматеријала, алата потребних за израду старих уметнина и производа у складу са условима тог конкурса – рекао је градоначелник Салапура и поручио да ће конкурс бити отворен две недеље.

 

 

Подсетивши да је Зрењанин мултикултурална, мултинационална и мултиконфесионална средина рекао je да је данашња посета била другачија у односу на уобичајене радне посете.
- У овој кући, али и у многим домовима на територији Месне заједнице „Мужља“ обележава се Велики петак, а ми јесмо јединствен град по томе да се међусобно подржавамо и у складу са тим желим да честитам свим верницима који славе  Ускрс овог викенда и да им пожелим радост и благостање  - поручио је градоначелник Симо Салапура.

 


Гизела Немет каже да је одувек волела свеће и да је то један од разлога због ког је и почела да се бави израдом свећа.
- Хтела сам да направим своје свеће, јединствене, јер ме оне прављене помоћу калупа нису превише привлачиле. Када сам осмислила начин, наручила сам восак и направила прву свећу и тако је све кренуло у том правцу – рекла је она.

 


За такву израду свећа креативност је свакако потребна, навела је, а најчешће се користе као миришљава декорација ентеријера.
- Веома сам задовољна и захвална на помоћи Града Зрењанина и то ми је помогло да цене мојих производа буду приступачније будући да сам бесповратна средства искористила за набавку репроматеријала, а идеја Града да помогне на такав начин, путем конкурса, је одлична – оценила је Гизела Немет. 

 

 

   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7414/POSETA_GIZELA_UKRASNE_SVECE_00.jpg