Титула „Национална престоница културе 2025. године“ – поред више десетина уметничких пројеката биће реализовани и значајни инфраструктурни радови

Титула Национална престоница културе 2025. године , као и претходне, односно титула Европски град спорта, као и представљање на Сајму туризма и бренд „Најбоље из Војводине“ који је додељен за нашу манифестацију „Дани пива“ доказ су да Зрењанин јесте перспектива за живот и перспектива за будућност, рекао је градоначелник Симо Салапура. 

- Ако свему томе додамо и то да се већ трећи пут заредом налазимо у рангу најуспешнијих градова као градова будућности када је у питању улагање и  инвестирање, титула Престонице културе Србије за 2025. годину свакако је још један у низу показатеља да Зрењанин има добру културну сцену, да има добре културне посленике и одличне програмске садржаје које ћемо представити кроз 50 нових уметничких пројеката. И не само кроз уметничке пројекте, већ и кроз инфраструктурне радове. Наиме, велики део средстава биће издвојен за реконструкцију зграде Позоришта са најстаријом позоришном салом у нашој земљи, као и реконструкцију зграде Задружне банке и претварање у савремен уметнички простор. Све то ће  Зрењанин ставити не само на високо место када је у питању област културе на територији наше државе, већ и ван граница наше државе будући да се повезујемо и са Темишваром који нам је географски близу и који је прошле године био Европска представница културе – рекао је градоначелник Салапура. 

 


Упитан да одговори на питање шта је то што Зрењанин издваја од осталих градова који су аплицирали за ту титулу, градоначелник је казао да је то, између осталог, управо и најстарија позоришна сала.
-Поменимо и први фотографски атеље на овим просторима, али и велике познате теноре Белу Маврака и Жељка Лучића, а рецимо и то да је наш хор носио титулу најбољег хора на свету, а да тренутно у граду имамо више од десет хорова, као и много стваралаца из области културе и уметности. Такође, наш Културни центар има више стотина програма на годишњем нивоу и то су само неки од показатеља. Ипак, оно што је најбитније, што је највредније, ову титулу су донели људи, односно људи из области културе заједно са Градском управом  и ја им пре свега на томе честитам што смо успели да направимо синергију онога што је политика коју води локална самоуправа и област друштвене надоградње, а то је култура и да то преточимо у титулу – указао је градоначелник Салапура. 


Како је навео, предвиђени су бројни и богати програми који су конципирани тако да у њему велики удео у креирању и извођењу свакако имају млади.

 


Директор Народног позоришта „Тоша Јовановић“ Дејан Карлечик подсетио је да је још 2021. године Министарство културе Републике Србије дошло на идеју да, по узору на европске представнице културе, мањим срединама односно локалним самоуправама у Србији додели статус Националне представнице културе како би се унапредили не само програми културног садржаја него и поједини инфраструктурни пројекти.
- Дакле, локална самоуправа у сарадњи са установама културе града Зрењанина је још 2021. године први пут конкурисала за титулу Националне престонице културе, други пут ушли смо у најужи избор, да би нам сада, како се то каже, ово била трећа срећа и да је ове године титула додељена нама и да ћемо је следеће године преузети од Ужица – казао је Карлечик. 

 

 

Посебно је изразио задовољство што су у изради пројекта учествовали и представници установа културе заједно са локалном самоуправом.
- Оно што је за мене и све нас у позоришту врло битно јесте да се да је окосница апликације реновирање најстарије позоришне сале у земљи, то јест сале нашег позоришта. Наравно ту су и други пројекти захваљујући којима ће Савремена галерија Зрењанин коначно добити свој изложбени салон са сталном поставком јер ће бивша Задружна банка добити нову намену – казао је Карлечик. 

Оценио је да је титула „Престоница куллтуре“ важна не само за људе који су запослени у установама културе или позоришту, већ за цео град будући да се, како је навео, појам културе не односи само на уметност већ и на један образац понашања.
- Верујем, 2025. година треба да буде замајац, један почетак другачије културе живота у нашем граду – указао је он.

 


На Јавни позив за исказивање интересовања за учешће у програму Престоница културе Србије 2025, који је био отворен од 15. новембра 2023. до 14. јануара 2024. године, пристигло је осам пријава.
Почетак реализације пројекта Зрењанин – Национална престоница културе Србије, планиран је за 21. март 2025. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7381/gradonacelnik_00.jpg