У организацији агенције USAID и Привредне коморе Србије, у Зрењанину одржана прва конференција за понуђаче у јавним набавкама

Уз подршку Пројекта за унапређење јавних набавки Америчке агенције за међународни развој (USAID) и Привредне коморе Србије, Град Зрењанин је 22. марта организовао прву конференцију са понуђачима у јавним набавкама. Конференција представља део иновативног приступа за унапређење поступака јавних набавки кроз отворен дијалог, размену мишљења и искустава између Града као наручиоца и понуђача који учествују или планирају да учествују у надметању за јавне набавке које Град расписује. Догађају је присуствовало 40 учесника, представника приватног сектора, других наручилаца у јавним набавкама на локалном нивоу и заинтересованих професионалних удружења. 
 
 
 
 
Поздрављајући учеснике скупа, начелник Градске управе Ненад Домјесков истакао је да је област јавних набавки важна и актуелна тема и саставни део свакодневних послова и радних активности запослених у Градској управи, предузећима и установама.
“То је и посао суочен с бројним изазовима, слободно могу да кажем и проблемима, захтевима које није увек лако испунити или предвидети, ситуацијама које често изискују и додатне информације или консултације. Управо из  тих разлога потребне су овакве едукације, размена искуства, нови приступи проблематици, све оно што поступке јавних набавки може побољшати и унапредити”, казао је он и захвалио се на сарадњи агенцији USAID, која је дуги низ година присутна у Србији, и у граду Зрењанину, на великом броју различитих пројеката, на различитим врстама помоћи и едукација.
 
 
 
 
Представници Градске управе представили су план јавних набавки за ову годину и нове пројекте који ће се тек наћи у плану у току године. Презентовали су стање у области набавки у претходној години, са нагласком на оне набавке у којима је конкуренција била ниска (примљена је само једна или ниједна понуда) и позвали понуђаче из Зрењанина да се у већој мери интересују и подносе понуде за набавке које Град расписује. Разговарало се и о унапређењу комуникације и отклањању препрека у конкретним јавним набавкама, у различитим фазама поступака (планирању, истраживању тржишта, процени вредности, постављању питања понуђача, достављању понуда, допунама понуда, додели и реализацији уговора). Осим отклањања препрека и бољег разумевања јавних набавки, циљ конференције је и повећање конкурентности и јачање поверења понуђача у систем јавних набавки. Са друге стране, Граду као наручиоцу је важно да кроз овај вид дијалога боље разуме локално тржиште и могућности и очекивања које имају добављачи роба, услуга и радова, а све у циљу бољих услуга и добара које Град набавља за грађане.
 
Конференција за понуђаче у јавним набавкама у Зрењанину је први догађај овој типа у Србији и као такав представља пример према коме ће USAID-ов Пројекат и Привредна комора Србије организовати догађај и у другим локалним самоуправама. 
 
 
 
 
Пре конференције, градоначелник Зрењанина Симо Салапура састао се са директорком USAID-овог Пројекта за унапређење јавних набавки, госпођом Џеклин Вилијамс Бриџерс, са којом је разоварао о додашњој успешној сарадњи Града са Пројектом, као и о могућностима за проширење сарадње у наредним годинама. Пројекат траје до 2027. године.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7405/USAID_PRIJEM_I_KONFERENCIJA_0.jpg