Зрењанин представљен кроз примере добре праксе на 2. Националној конференцији о породици "Србија - наша породица", градоначелник учествовао на панелу

Спровођење васпитно-образовног рада суботом у Предшколској установи у Зрењанину, организација манифестације "Дани породице", издвајања града за читав низ мера популационе политике у висини 18 одсто од укупног буџета, само су неки од примера добре праксе којима се Зрењанин данас представио на 2. Националној конференцији о породици "Србија - наша породица", одржаној у Палати "Србија" у Београду у организацији Министарства за бригу о породици и демографију. О тим мерама говорио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура на панелу, посвећеном управо примерима добре праксе у јединицама локалне самоуправе, одржаном у другом делу конференције. 
 
 
 
 
Конференција је окупила бројне госте, чланове Владе Републике Србије, народне посланике, представнике дипломатског кора и представнике локалних самоуправа из целе Србије, којима су се обратили министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић, народни посланик др Владимир Орлић, викар Патријарха српског господина Порфирија епископ новобрдски Иларион, мајка херој Татјана Обрадовић и успешна млада жена, повратница из иностранства у Србију, Анита Божовић. Уводну реч на панелу дао је заменик сталног представника организације УНДП у Србији Фабрицио Андреуци, док је конференцију затворио Радош Пејовић, државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију. 
 
Проф. др Кисић је нагласила да је поносна на резултате који су постигнути у сарадњи са локалним самоуправама у Србији у спровођењу локалних пронаталитетних мера, за које је Министарство издвојило готово половину свог укупног буџета – 400 милиона динара.
"Заједно смо иградили 19 дечијих игралишта, реконструисали 15 вртића и седам школских одељења, обезбедили бесплатне уџбенике и превоз до школе, опремили гинеколошка одељења и одељења за потпомогнуту оплодњу, организовали школе родитељства, пружили подршку младима за живот и останак на селу. Циљ нам је да до 2027. године подржимо све градове и општине и на тај начин допринесемо јачању локалне пронаталитетне политике", рекла је Кисић.
 
 
 
 
Министарка Кисић је подсетила да је финансијска подршка државе породицама никада већа, да су издвајања у односу на 2012. годину више од 10 пута већа, да су уз помоћ државне субвенције 583 мајке својим породицама обезбедиле кров над главом и додала да ће држава наставити да јача финансијску подршку. Истакла је и да су све пронаталитетне мере наше државе почеле да дају резултате, јер је сада стопа фертилитета 1,63 и једина смо земља у региону која је успела да заустави тренд пада стопе фертилитета. Циљ, према речима Кисић, јесте да до 2027. године стопа фертилитета буде најмање 1,75.
 
Народни посланик др Владимир Орлић указао је да пронаталитетна политика подразумева све што држава ради за добробит својих грађана.
"Све то заједно  чини пун сет мера и политика. Важна је свака нова школа, вртић, свака нова фабрика, сваки нови пут, научно-технолошки парк, а све то заједно даје прави одговор на питање како ћемо постићи да нам се више деце рађа“, рекао је Орлић.
 
Викар патријарха Порфирија, епископ новобрдски Иларион, поручио је да је породица највећа светеиња и да сви треба да се враћамо свом изворном идентитету и исцељењу, и личном и оном који подразумева породицу, када осећамо да смо део једне целине.
 
 
 
 
Конференцију је отворила Татјана Обрадовић из Чачка, мајка троје деце, бака четворо унучића и хранитељка мале Нађе, која болује од ретке генетске болести, а која је, у веома емотивном обраћању, истакла да је Нађа херој живота.
"Осећам се остварено и потпуно, јер љубав коју добијам од оних о којима сам бринула и бринем немерљива је вредност и смисао живота. Верујем да ће нам живот донети још пуно радости, а за нашу Нађу стварати прилике да истински буде срећна, вољена, прихваћена. То је оно чему тежим", поручила је Татјана Обрадовић, представљена на конференцији као мајка херој.
 
На конференцији је говорила и Анита Божовић, успешна млада жена која је после богатих искустава у иностранству одлучила да се врати у Србију и овде инвестира и гради своју породицу, а која је истакла да се никада није покајала звог ове одлуке, јер је Србија њена породица.
 
 
 
 
Учествујући на панелу уз председницу Општине Бабушница Ивану Стојичић, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да су, овогодишњим буџетом Града Зрењанина, за спровођење широког спектра активности које се могу подвести под мере популационе политике и подршке родитељству, издвојена средства од рекордних преко милијарду и сто милиона динара, што чини 18 одсто од укупног буџета. Истакао је да је коначно заустављен вишегодишњи тренд пада броја новорођених беба, захваљујући делом сигурно и мерама пронаталитетне политике.
"Почев од рођења детета, до студентских дана, укључујући и подршку мерама репродуктивног здравља, али и кроз линију подршке женском предузетништву - више пута смо и данас чули да је мајка стуб породице - све то заједно чини додатни стимуланс и нашу помоћ родитељству. Заједнички, с министарством за бригу о породици и демографију, иницирали смо и ових дана очекујемо почетак реализације пројекта рада вртића на две локације, у три узрасне групе, и суботом, јер се око 200 запослених родитеља изјаснило да им је потребна оваква врста услуге", навео је Салапура, објашњавајући присутним да је Предшколска установа у Зрењанину организована кроз рад 20 вртића, да за упис деце нема листа чекања, али и да је повећано интересовање за упис (ове године око 2700 деце) довело до потребе изградње новог објекта у насељу "Багљаш".
 
Рекао је и да је град у протеклом периоду, такође у сарадњи с министарством, отворио 14 јаслених или вртићких узрасних група у насељеним местима, излазећи у сусрет потребама усклађивања рада и родитељства. 
 
 
 
 
Говорећи о трансформацији таквих простора, и уопште, унапређењу живота у сеоским срединама, Салапура је рекао да је управо Перлез добар пример такве средине, одакле је и потекла иницијатива и заживела манифестација "Дани породице", прва такве врсте у Србији.
"Није случајно што је баш у том месту почела да се одржава јединствена манифестација која промовише основне вредности породице, али и доприноси размени искустава и примера позитивне праксе између јединица локалне самоуправе, када су у питању овакве теме. Ту манифестацију уврстили смо међу оне од посебног интереса за Град Зрењанин и захваљујем се овом приликом и министарству, и Радошу Пејовићу, који је идејни творац манифестације. Све што смо истакли данас показује да можемо, морамо и имамо начина да унапредимо мере подршке родитељству и популационе политике, јер деца су наша будућност и снага, она су покретачи читавог друштва", поручио је са данашње конференције градоначелник Зрењанина. 
 
У уметничком делу програма представили су се Зрењанинци - хор "Серафим Саровски", као и ученик 4. разреда основне школе Гаврило Пејовић, који је прочитао свој литерарни рад на тему породице.
 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7383/2_konferencija_o_porodici_2024_0.jpg