Градоначелник у Основној школи „Др Јован Цвијић“: Узорна образовна установа, ускоро реконструкција котларнице, инвестиција вредна 26 милиона динара

Градоначелник Симо Салапура посетио је данас, заједно са помоћницом градоначелника Снежаном Вучуревић, Основну школу „Др Јован Цвијић“ која је на недавно одржаном Међународном сајму образовања „Путокази“ оцењена највећом оценом и награђена великом златном медаљом у области квалитета рада образовно – васпитних установа.

 

 

Током данашње посете градоначелник је у пратњи директорке школе Биљане Јованов, између осталог, обишао школску библиотеку, кабинете за информатику, фискултурну салу и уређен простор у коме се одвија продужени боравак за шездесетак ученика.

-  Први разлог данашње посете јесте посета узорној установи образовања у нашем граду коју похађа 620 деце у 26 одељења и да практично похвалимо, истакнемо и честитамо на великој златној медаљи која је добила ова школа на 19. Међународном сајму образовања, као и да поразговарамо са запосленима у овој основној школи. Наравно, да видимо како и на који начин можемо да унапредимо рад ове школе. Најпре желим да похвалим иницијативу руководства школе и директорке која не само да се ослања на средства која даје Град и која никада нису довољна, обзиром да Град у свом делокругу надлежности које има плаћа и материјалне трошкове и одржавања за све основне и средње школе на територији града Зрењанина. Подсетићу да је најмлађа основа школа 1980. годиште на територији нашег града и да су трошкови за одржавање изузетно велики када су у питању објекти оваквог типа. Дакле,  ова школа није чекала само средства Града већ је окренута и ка екстерним изворима финансирања путем пројеката и конкурса Министарства просвете, Покрајинског секретаријата и  донација разних компанија, доброј сарадњи са родитељима који су, што је и нормалне природе, дали свој допринос за функционисање ове школе – рекао је градоначелник Салапура.

Оценио је да је све то практично модел који би требало да прате све остале школе и субјекти - заједнички уз средства града, сопствена средства из пројеката и да се на тај начин побољшају услови образовања у нашем граду.

 

 

- Други и најважнији део данашње посете јесте оно што најављујемо за наредни период, највероватније током летњег распуста, то је реконструкција котларнице са изградњом хидрантске мреже у овој школи, а укупна вредност инвестиције је 26 милиона динара. Биће то појединачно највећа инвестиција коју ћемо уложити у основну школу. Наравно, морамо да идемо корак по корак како би смо школу довели до те оптималне енергетске ефикасности. Иначе, ова школа је једина и прва школа у Србији која има геотермални систем хлађења и грејања, што је била донација од стране Европске уније и обзиром на овакве услове и на велику површину школе, 3.610 квадратних метара, то није довољно, а будући да имамо стари систем који треба да се одржава, котларницу, тачније котао који мора да се реконструише, јер истекао је век трајања и просто, то су неке природне ствари које морају да се раде - рекао је градоначелник уз напомену да је протекле зиме због проблема са грејањем морало доћи до прилагођавања наставе, а да ће реализацијом велике инвестиције од 1. септембра, а најкасније следеће године када школа слави јубилеј, 65 година рада бити решен проблем грејања.

 


Директорка школе, Биљана Јованов казала је да су почаствовани данашњом посетом, али и подршком успесима образовно васпитних установа.
- Наша школа је на 19. Међународном сајму образовања у делу вредновања квалитета образовно васпитних установа награђена великом златном медаљом, поносна сам јер је то заправо круна једног тимског рада, пожртвованости, професионалности,  посвећености, љубави према деци и овој племенитој професији. Заправо, ово ће нам бити подстрек за даље јер као што знамо образовање је једино добро и најмоћније добро којим можемо мењати свет, а подстакнути овим признањем трудићемо се да наставимо степеник више, да нове изазове савладавамо са још већом лакоћом, са још већим ентузијазмом да бисмо остварили своје постављене циљеве – рекла је она.
Указавши још једном да је поносна на све успехе и резултате ученика, учитеља и  наставника те школе и да јој управо то даје вољу да тако храбро, са пуно елана и позитивне енергије, савладава све препреке.

 

 

- Садашњица пред вас поставља свакојаке изазове и трудимо се да заједничким снагама савладамо све те потешкоће, а једна од потешкоћа као што је градоначелник рекао јесте грејање. С обзиром да је школа изграђена 1960. године и да од 1985. године имамо котлове на гас који су дотрајали,  дошло је време за реконструкцију. Хвала Граду, Покрајини, хвала нашим сарадницима и пријатељима јер само тако, заједнички и удружени, можемо превазићи ову потешкоћу и надам се да ћемо за следећу грејну сезону обезбедити све што је потребно – навела је директорка школе „Др Јован Цвијић“ Биљана Јованов.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7422/POSETA_OS_JOVAN_CVIJIC_0.jpg