Одржана свечаност поводом обележавања значајног јубилеја - педесет година постојања Техничког факултета „Михајло Пупин“ Зрењанин

Градоначелник Симо Салапура присуствовао је данас, на Техничком факултету „Михајло Пупин“ Зрењанин, свечаности организованој поводом обележавања педесет година постојања те високошколске установе у нашем граду.

Свечаности, која је започела државном химном Србије и студентском химном, присуствовали су и представници републичких и покрајинских органа, новосадског Универзитета, професори и представници бројних факултета, привредног сектора и институција из нашег града као и бивши и садашњи студенти.   

 

 

 

Декан Техничког факултета „Михајло Пупин" Зрењанин проф. др Милан Николић обраћајући се гостима казао је да је веома тешко у једном обраћању описати и представити све оно што је урађено и шта се дешавало на Факултету за ових педесет година постојања, као и оно што је актуелно у овом тренутку.
- У протеклих педесет година постојања Техничког факултета „Михајло Пупин" Зрењанин остварени су бројни значајни резултати и успеси у образовању, науци и сарадњи са друштвеном заједницом и привредом. Обавеза нас запослених на нашем Факултету је да увек поштујемо своје претходнике, који су дали велики допринос напретку и достигнућима Факултета, као и да вредно радимо у садашњости, како бисмо нашим наследницима оставили што бољи Факултет, који ће они даље развијати – рекао је између осталог Николић.

 

 


Присутнима се обратила и државна секретарка у Министарству просвете Републике Србије - проф. др Маријана Дукић Мијатовић.
- Све вас срдачно и са радошћу поздрављам овде данас у Зрењанину преносећи поруку да је за нас свака високошколска установа која се налази у Републици Србији, од крајњег севера до крајњег југа, од истока до запада, једнако битна. Трудимо се да подржимо све ове високошколске установе и да наши млади који се налазе и који живе у различитим срединама имају приступ високошколском образовању, јер једино је образовање то које је мото развоја нашег друштва и наравно оно што ми у Министарству просвете стално истичемо, тај мото знања је моћ – рекла је Дукић Мијатовић указујући на важан хронолошки приступ у говору декана Техничког факултета, и чињеници да је 1974. године основан као Педагошки технички факултет, што се временом и осавремењавањем,  развојем дигитализације и информационо- комуникационих технологија заборавља, будући да и на високошколским установама акценат треба да буде на педагогији и на васпитању студената.
Честитајући јубилеј, Дукић Мијатовић је изразила задовољство што Факултет има атрактивне студијске програме везане и за сарадњу са нафтном индустријом Србије, да је то његова велика предност и да на тај начин у великој мери доприноси озиционирању Универзитета у Новом Саду.

 

 

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност Катарина Ковачевић је упућујући честитке пожелела да и будућност овог факултета буде управо онаква каквом су је осмислили.
- Вреднујући знање као највећи капитал друштва Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност свесрдно подржава рад високошколских установа кроз низ одобрених и наравно реализованих пројеката. Када је у питању пројектно финансирање и суфинансирање драго ми је што могу да кажем да смо у периоду од 2016. до 2023. године издвојили преко 57 милиона динара управо као помоћ Техничком факултету – рекла је она истакавши да ће тај секретаријат и у овој години помоћи у адаптацији централног хола главне зграде са 3,8 милиона динара, како су им се својим захтевом и обратили, а допринеће и опремању рачунарске учионице са предвиђених 2 милиона динара.

 

 

Градоначелник Симо Салапура рекао је да једна од најважнијих предности када се преговара са страним и домаћим инвеститорима, јесте то да град Зрењанин има заокружен систем образовања када су у питању академске и струковне студије.
- Управо је Технички факултет „Михајло Пупин“ један од носилаца стубова привредног развоја града Зрењанина и овом приликом желим да честитам 50 година постојања и наравно истакнем све оно што они раде, а када је у питању град Зрењанин. То су програми стручне праксе, то је заједничко образовање, Сајам образовања и каријере, учешће професора у раду Зеленог савета града Зрењанина, учешће у области спорта и других програма који овде на Факултету раде, као и у области хуманости – рекао је градоначелник Салапура.

Посебно је истакао да је то једини факултет у Србији где могу да се школују кадрови на смеру за инжењере за експлоатацију нафте и гаса.
- Оно што су они видели пре готово 45 година, дакле пет година након оснивања, јесте управо та визија да ће модерне технологије, да ће информационе технологије бити нешто што је будућност и ево, управо данас, сведочимо томе. Зрењанин је данас и центар окупљања најеминентнијих представника дигиталне заједнице на десетом издању „Digitalk“ конференције у нашем граду и сигурно да велики допринос у томе и у будућности има и Технички факултет „Михајло Пупин“ Зрењанин.

 


У наставку свечаности говорио је и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић који је указао на велико поштовање према овој институцији – Техничком факултету, као и професорима са којима је сарађивао.
Мадић је, говорећи о значају Факултета, указао и на чињеницу да и поред депопулације зрењанински факултет, додајући нове програме, успева успешно да ради и да, између осталог,  деци рођеној у Зрењанину омогућава да студирање у свом граду.

Студент продекан Техничког факултета „Михајло Пупин" Зрењанин - Марко Стојанов је мишљења да јубилеј не би могао имати овакву тежину да све ове године студенти нису постизали успехе на професионалном пољу, а такође да тих успеха не би било да их до њих нису водили њихови професори.
Видео честитку поводом значајног јубилеја упутио је данас и проректор за међународну сарадњу Руског државног универзитета за нафту и гас „Губкин“ у Москви Александер Максименко.

 

 

На крају свечаности уручене су и захвалнице, међу којима и Захвалница Граду Зрењанину за успешну сарадњу и допринос у остваривању циљева и задатака Техничког факултета „Михајло Пупин“, уручена градоначелнику Салапури.

 

 

У музичком делу свечаности наступала је Мушка вокална група „Pannonica“ - диригент Зорица Козловачки, а глумац зрењанинског позоришта „Тоша Јовановић“ Драган Ђорђевић говорио је одломке из књиге „Са пашњака до научењака“  Михајла И. Пупина.    

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7441/50_GODINA_FAKULTETA_00.jpg