Перлез трећа одредница овогодишње активности “Да нам села буду ближа” - самоиницијатива мештана, уз помоћ града, даје видне резултате 

У склопу трећег циклуса акције „Да нам села буду ближа“, градоначелник Симо Салапура данас је са својим сарадницима – замеником Сашом Сантовцем и представницима комуналних предузећа, посетио данас Перлез.
 
Посета је започела радним састанком у просторијама Месне заједнице „Перлез“ где су током разговора са представницима те месне заједнице и Савета месне заједнице сумирани резултати рада реализовани током претходне године. Том састанку присуствовала је и Бојана Жмирић, одборница у Скупштини града, из тог места. 
 
 
 
 
Градоначелник је затим обишао школу и парк где је био у прилици и да разговара са малишанима из вртића и школе који су се ту затекли, а у наставку посете Перлезу обишао је и стадион Фудбалског клуба „Војводина 1928“ где је тренеру тог клуба уручио лопте. 
- Перлез је трећа станица у оквиру трећег циклуса акције „Да нам села буду ближа“ и као и увек конструктиван разговор са Саветом месне заједнице. Савет је конституисан  пре годину дана, а за то време имали су много иницијатива и акција, које су радили самостално, али наравно и велики број акција у којима учествује и Град Зрењанин – казао је градоначелник. 
 
 
 
 
Указао је да је између две посете том селу реализована највећа инвестиција - асфалтирање Улице Радослава Панића, укупно 3.200 квадрата нове асфалтне подлоге за ту веома важну и прометну улицу на територији месне заједнице.
- Обишли смо данас и школу где постоји рад вртићких и јаслених група, а исказана је потреба за запошљавање још једног васпитача, будући да су групе попуњене и да стварно има велики број деце у овој школи. У школском дворишту ћемо, преко средстава из пројекта Министарства за бригу о породици и демографију, изградити једно ново дечије игралиште како би се употпунио тај део око објекта и вртића у изузетном парку, где је подигнут и павиљон Исидоре Жебељан, наше познате културне посленице и уметнице из Перлеза. То наравно повезујемо и са престоницом културе за 2025 годину, заједно са Културном станицом „Млин“, где се баштини стара индустријска заоставштина, а која је у прошлој години имала низ културних програма, што доприноси промоцији и овог места и града Зрењанина. 
 
 
 
 
Говорећи о делу посете фудбалском клубу рекао је да је фудбалски терен, у оквиру месне заједнице Перлез, у ингеренцији јавне установе Спортски објекти, као и да се разговарало о актуелној позицији ФК „Војводина“ на табели у овој сезони, рангу Војвођанска лига - исток. 
- То је један од три најуспешнија клуба на територији града, тренутно су први на табели и очекује се њихов улазак у Српску лигу. Разговарамо о инвестицији, изградњи неопходне ограде, а то ћемо се потрудити да са средствима из покрајинских извора  и финансирања сопственим средствима, то и реализујемо у другој половини године – рекао је он.
 
Указавши на изузетно добру сарадњу са Месном заједницом „Перлез“, закључио је да је у конструктивној причи о приоритетима јасно назначено шта је то што би још требало урадити.
- Подсетио бих и да се овде ради и зона школе, у питању безбедност саобраћаја, дакле у току су радови на постављању ограда и лежећих полицајаца, а исказана је потреба за асфалтирањем још једне улице на територији месне заједнице. Што се тиче екологије и еколошких проблема, морамо се сви укључити, пре свега морамо да подигнемо сопствену свест о томе колико је битно да знамо да нико други не загађује околину, то радимо ми, дакле мештани Перлеза, и ми који живимо у овом граду. Морамо сви заједно водити мало више рачуна о томе јер су огромна средства уложена за чишћење дивљих депонија. Када говоримо о  екологији, напоменуо бих да је изграђен пројекат за канализациону мрежу, добијена је грађевинска дозвола и сада тражимо изворе финансирања за ову не малу инвестицију коју сигурно град не може сам да реализује – навео је још градоначелник Симо Салапура.
 
 
 
 
Председница Савета месне заједнице Дејана Марјанац казала је да је градоначелник приликом сваке посете том селу имао слуха за њихове проблеме. 
- Одрађено је све што смо се прошли пут договорили, остале су две-три кључне ствари за које морамо сачекати и ми, а надамо се биће то одрађено до следеће посете, реч је о реновирању и адаптацији месне канцеларије, фудбалско игралиште и терен се завршавају најкасније до јесени. Асфалтиране су најдуже улице у Перлезу, а остало је још пар улица које би требало асфалтирати, једна од главних ствари која би нам заиста значила јесте канализација и то сваки пут напомињемо, сада је пројекат и завршен – рекла је она.
 
Иначе, Перлежани се често организују и самостално спроводе акције како би улепшали своје село, а како је навела Марјанац, људи се у велико броју одазивају, али им је понекад потребна помоћ у материјалу, за шта подршку пружа Град Зрењанин.
 
Радован Аврамов - Барта, секретар ФК „Војводина 1928“, казао је да је поред фудбалера који играју у сениорској лиги овде тренира и велики број деце који су заузели треће место у пионирској лиги, а овде су и „петлићи“, који играју углавном пријатељске утакмице, а постоји и школа фудбала.
 
 
 

  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7426/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_PERLEZ_0.jpg