Почела реконструкција железничкe станицe Зрењанин Фабрика, следи и обнова главне и станице у Меленцима - обимни радови на железничкој инфраструктури

Инфраструктура железнице Србије децембра прошле године расписала је јавну набавку за реконструкцију још 16 железничких станица широм земље, чиме се наставља обиман пројекат уређења железничких станица који је започет у 2023. години.
 
Пројектом је предвиђена реконструкција и обе железничке станице у Зрењанину, Зрењанин Фабрика и Зрењанин Путничка, као и железничка станица у насељеном месту Меленци. У обнову 16 станица, од којих је 14 у Војводини, биће уложено 202 милиона динара. У току су радови на објекту Зрењанин Фабрика, који су почели од кровне конструкције, која се обнавља у потпуности.   
 
 
 
Већина објеката је руинирана и у изузетно лошем стању и биће обновљени по први пут након дужег времена. Реч је о железничким објектима који нису обухваћени најзначајнијим инфраструктурним пројектима или изградњом брзе пруге.
 
Реконструкцијом је, између осталог, обухваћена санација фасада, кровова, столарије и браварије, сређивање инсталација мокрих чворова, као и други унутрашњи и спољни радови. 
 
 
 
У 2023. години завршена је реконструкција пруга Тител - Орловат и Орловат - Лукићево, у укупној дужини од 36,4 километара.
 
Kрајем фебруара ове године, Инфраструктура железнице Србије започела је реконструкцију пруге Лукићево – Зрењанин Фабрика, у дужини нешто мање од осам километара, између Орловата и Зрењанина. Вредност ових радова је око 500 милиона динара.
 
Овом реконструкцијом ће бити обухваћена деоница од Распутнице 1, која се налази из правца Орловата око километар и по пре Лукићева, преко Лукићева до станице Зрењанин Фабрика. Укупно ће бити реконструисано 7.850 метара, а радовима ће бити обухваћен пролазни колосек, као и четири скретнице у станици Лукићево. 
 
Подсећамо, Република Србија укључила се у решавање проблема насталог затварањем за друмски саобраћај друмско-железничког моста између Томашевца и Орловата и то на начин којим ће проблем бити решен трајно - изградњом два нова моста, посебно за друмски и железнички саобраћај. 
 
 
 
Акционарско друштво “Инфраструктура железнице Србије” расписало је тендер за радове на изградњи новог моста преко Тамиша код Орловата, на железничкој прузи Панчево Главна-Зрењанин-Кикинда-државна граница. Овим тендером познато је и на који начин ће се градити нов железнички мост, 12 метара низводно од постојећег. Уз нови мост, извршиће се и реконструкција постојеће пруге, због уклапања новог моста са постојећом трасом. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у 2023. години обезбедило је средства за мост у Томашевцу у износу од 1,347 милијарди динара, за потребе Инфраструктуре железнице Србије и реализацију овог пројекта.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7452/ZELEZNICA_REKONSTRUKCIJA_STANICA_0.jpg