У Фаркаждину се обнављају Дом културе и црква, село има и успешно културно-уметничко друштво и хроничара, аутора неколико књига

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем, чланом Градског већа Маринелом Мендреом, покрајинским послаником Рајком Капеланом, начелницом Одељења за привреду Градске управе Јеленом Травар Миљевић и руководиоцима јавних комуналних предузећа, посетио је данас Фаркаждин, у оквиру трећег циклуса активности “Да нам села буду ближа”. Након разговора с руководством села, посетио је Дом културе, где су у току радови на обнови објекта, храм рођења Пресвете Богородице, који се такође обнавља, а боравак у Фаркаждину завршио је уз разговор са Златомиром Бокинцем, хроничарем села и аутором неколико књига завичајне тематике.
 
 
 
 
Између две посете овом селу, евидентно је да су учињени помаци у реализацији неких пројеката који су претходно означени као приоритетни. Пре свега, у току су радови на обнови Дома културе, који су завршени у првој фази - уређењем већег дела ентеријера. Коментаришући ту инвестицију, градоначелник је рекао да ће у њу бити уложено скоро 12 милиона динара. 
“Посетили смо објекат, лепо обновљен, који ће имати пуну сврху јер ће га највише користити најмлађи, чланови културно-уметничког друштва “Банатски бисери”, којих није мало и који за јул месец припремају свој годишњи концерт. Верујем да ћемо до тада завршити све радове и да ће ово бити објекат на понос свих мештана”, истакао је.
 
 
 
 
 
Градоначелник је, приликом посете храму рођења Пресвете Богородице у центру села, здању од великог значаја, подигнутом 1850. године, рекао да се обнавља купола на торњу цркве, и да је то омогућено захваљујући средствима Града Зрењанина.  
 
Било је речи и о гасификацији села, након информације коју је саопштио градоначелник, да је исходована употребна дозвола за гасну мрежу, на коју се дуго чекало. 
“Предстоје неке додатне радње које морамо да предузмемо са ЈП “Србијагас”, а наша жеља је да до јесени омогућимо грађанима и јавним објектима у овој месној заједници напајање овим енергентом, пре свега школи, која се тренутно греје на угаљ. Разговарали смо и о опремању јавних површина мобилијаром, што ћемо такође реализовати врло брзо, као и о реконструкцији и санацији главне улице у селу, о чему ћемо нешто детаљније знати када сагледамо предмере и предрачуне потребних радова”, навео је градоначелник Салапура.    
 
 
 
 
Задовољан је данашњим састанком и Љубиша Туба, председник Савета МЗ “Фаркаждин”. Истакао је добру сарадњу с локалном самоуправом, посебно око акције “Да нам села буду ближа”, и као посебно важну активност оценио је обнову Дома културе.
“Фаркаждин је, као прво насељено место у Србији, добио од града на коришћење овакав објекат и након обнове користиће се у различите сврхе, а првенствено за потребе фолклора и КУД-а, који остварује добре резултате и ком треба у томе помоћи. Приоритети су нам у области саобраћајне инфраструктуре, имамо потребу за лежећим полицајцима на регионалном путу и за санацијом главне улице”, казао је он. 
 
 
 
 
Златомир Бокинац, професор у пензији, објавио је четири и припрема пету књигу на различите завичајне теме, а још три су му у рукопису. Посебно је поносан на своју монографију села, у којој је представио све најзначајније чињенице и податке из историје Фаркаждина, од првих помена о настанку 1363. године, до 2014. године, када је књига угледала светлост дана.
“То ми је била посебна жеља, хтео сам нешто да оставим селу, што није било лако, јер је података било мало. Проналазио сам их у другим књигама, читаоницама, долазећи до информација да је на простору Фаркаждина и раније било номадских села, а ископине сведоче да је таквих насеобина било и према Ченти и Орловату, односно у читавом овом делу Потамишја. Први пут се Фаркаждин помиње 1363. године, иако неки извори из црквених књига наводно говоре да је то било и раније, али ја до тих података нисам дошао”, објашњава Бокинац.
 
 
 
 
Градоначелник је с интересовањем саслушао овог хроничара села, упознао се с његовим радом и рекао да ће, кроз програме града и Градске библиотеке, настојати да га подржи и помогне му у издавању нових наслова.     

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7437/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_FARKAZDIN_0.jpg