Зрењанин Престоница културе Србије 2025. године - одржан први радни састанак оперативног тима који ће спроводити припреме за реализацију програма

Средином прошле недеље потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура потписали су уговор за пројекат Престоница културе Србије 2025. године, а већ данас одржан је и први радни састанак оперативног тима који ће спроводити припреме за реализацију програма предвиђених у склопу тог пројекта.

 

 

Градоначелник Салапура подсетио је још једном да је титула престонице културе за 2025. годину веома значајна за наш град и то не само када је реч о култури и богатом програму који ће током тог периода бити представљен, већ и због значајних инфраструктурних пројеката који ће бити реализовани.
Навео је да Зрењанин заслужује да понесе титулу Престоница културе Србије како због богате и квалитетне културне понуде, тако и због бројних културних стваралаца у различитим областима. 

 


 

Kоординатор пројекта Дарко Полић износећи детаље данашњег састанка рекао је да је тиме, у смислу спровођења припрема практично почела реализација пројекта Национална престоница културе 2025. године, а завршава се свечаним отварањем 21. марта 2025. након чега ће уследити и реализација више од стотину програма.

- Наш данашњи задатак јесте да устројимо начин рада, дефинишемо позиције свих који су учествовали у овом процесу, наравно, уз подршку људи који имају и више искуства у сличним пројектима, националним и европској престоници културе. Сви они ће бити један тим града Зрењанина који ће са тих, данас дефинисаних позиција, реализовати те припреме – рекао је Дарко Полић.

 

 

Како је навео, у апликационој књизи која је награђена титулом наведено је на десетине пројеката које сада треба „програмирати“, односно, да се од идеје од пар реченица и оквирног буџета који се у тој књизи налази направи „прави пројекат“.

 

 

- То није ни мало лако, пре свега зато што су стандарди програма и пројеката у области културе знатно виши у односу на оно на што смо навикли, они су у Београду, јер је то престоница, са највише институција културе, веома високи, у Новом Саду као Европској престоници културе ти стандарди су се знатно попели на лествици. Град Чачак, као прва српска престоница такође је пратио тај тренд, град Ужице ће то наставити, а од Зрењанина се очекује још и више, тако да, можда грубо звучи, нема више старог, почињемо са новим циклусима. То ће можда бити и некомфорно, то ће бити освајање нових територија јер нисмо се с тиме на тај начин сусретали. Оно што је лепо рећи јесте да ће од стотинак тих идеја и пројеката, као и оних који ће додатно бити уврштени расписом конкурса за 2025. годину и позивом удружењима који се баве културом да се придруже, до десетак пројеката бити они који ће бити највећи, најзахтевнији и национално највидљивији, али и најпривлачнији у смислу не само културе већ и туристички, забавни, за најширу публику како би се култура приближила што ширем слоју људи, не само као конзумената него и учесника – рекао је Полић указујући да су све то изазови, али да ће сви који учествују у припреми допринети да Зрењанин понуди најбоље.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7416/RADNI_SASTANAK_PRESTONICA_KULTURE_2025_0_00.jpg