Данас се обележава Европски дан паркова - на територији града је у претходне 3 године посађено више од 38.000 стабала

Данас се, као и сваког 24. маја, обележава Европски дан паркова, који је прогласила Федерација националних паркова Европе, са циљем да се истакне  значај зелених површина.

Град Зрењанин се може похвалити Програмом “Зелени Зрењанин”, који указује на опредељеност локалне самоуправе да унапређује еколошко окружење и да на одговоран начин приступа локалном зеленом развоју.
Уз подршку републичких и покрајинских органа, друштвено одговорних компанија и организација, на територији града је у претходне 3 године посађено више од 38.000 стабала и настављамо интензивно да радимо на озелењавању јавних површина.

 


 
Неки од најзначајнијих реализованих пројеката, који су суфинансирани од стране Министарства заштите животне средине, су:

- Реконструкција зеленила у парку Путниково – укупно посађено 345 садница;
- Реконструкција зеленила у Карађорђевом парку - Фаза I – укупно посађено 222 садницe;
- Пејзажно уређење обале Бегеја и дела Булевара Вељка Влаховића – укупно посађено 520 садница.

 


 
У наредном периоду реализоваће се пројекат Реконструкције зеленила у Шећеранском парку – Фазе I и II, који је суфинансиран од стране Министарства заштите животне средине и Министарства културе. Укупна вредност пројекта износи 18,8 miliona динара. 
Планирања је јесења садња укупно 510 садница.

 

 

Такође, приступиће се изради техничке документације за Фазу II Реконструкције зеленила у Карађорђевом парку.

Разматра се и реализација пројеката Реконструкција зеленила у Планкерт парку, као и Пејзажно уређење Трга Зорана Ђинђића.

 


Нови концепт уређења и коришћења парковског простора праћен је дизајном различитих биљних врста, уз уважавање положаја постојеће вегетације, која даје основни печат постојећим парковима. 
Значај зеленила огледа се свакако и у побољшању квалитета ваздуха, биодиверзитета, као и у смањењу високих температура ваздуха и штетног утицаја ветра, типичног за ово поднебље.
Зелене инвестиције локалне самоуправе су шанса за развој, модернизацију, идентификацију активности и мера, које је потребно предузети за успостављање нових и бољих могућности у корист животне средине. За испуњење заједничких „зелених“ циљева важан је допринос свих грађана, привреде, стручне јавности, науке и иновација, јер једино удруженим напорима и заједничким радом може се осигурати здрава животна средина, за добробит садашњих и будућих генерација.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7489/sadnja_putnikovo_061.jpg