Граду Зрењанину 7,5 милиона динара од Министарства заштите животне средине за реконструкцију зеленила Шећеранског парка

Граду Зрењанину опредељено је 7.492.760 динара за пројекат реконструкције зеленила Шећеранског парка, а на основу јавног конкурса расписаног од стране Министарства заштите животне средине. Уговор о суфинансирању потписао је заменик градоначелника Саша Сантовац, на свечаности одржаној у Палати “Србија” у Београду. 
 
 
 
Министарка Ирена Вујовић потписала је уговоре с представницима 38 локалних самоуправа и том приликом истакла да да су ови пројекти од великог значаја, јер су део пакета мера за унапређење квалитета ваздуха.
“На основу уговора које смо данас потписали, наставићемо са акцијама садње широм Србије. У протекле три године, кроз наше јавне конкурсе, Србија је богатија за 250.000 садница. Ове године смо, како бисмо убрзали ове важне пројекте, определили још већа средства него у 2023. години. Трудићемо се да изађемо у сусрет свим локалним самоуправама које имају потребу да озелене или пошуме део своје територије. Ово је важна мера за бољи квалитет ваздуха, што је наш стратешки циљ“, изјавила је министарка Вујовић.
 
 
 
 
Захвалила се и локалним самоуправама које саме финансирају пројекте садње на својој територији, јер су ти пројекти - нагласила је - од непроцењивог значаја за грађане.
 
Шећерански парк, површине 34.000 м2, је други парк по величини на територији града Зрењанина и од велике важности је задржати овај зелени коридор, који представља тампон зону и одваја радну зону од околних намена, рекреације и становања. Да би у потпуности испунио своју еколошку улогу он мора остати у континуитету сачињен од високог зеленила, те га је потребно плански допунити квалитетним и високо декоративним дендроматеријалом и интезивно га одржавати. Биће то трећи градски парк - после парка на “Путникову” и Карађорђевог - који се реконструише у кратком временском периоду.
 
 
 
Пројектом је предвиђена садња 510 садница аутохтоних биљних врста, и то 380 комада лишћарских садница и 130 комада четинарских садница. Подељен је у две фазе - прва ће бити реализована уз подршку Министарства заштите животне средине, а друга уз подршку Министарства културе. Укупна вредност пројекта је 18,8 милиона динара, а Град Зрењанин ће учествовати и сопственим средствима у износу од 3.817.290 динара.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7454/UGOVOR_MZZS_SANTOVAC_2024_0.jpg