Награда за модерни уметнички сензибилитет Фонда “Тодор Манојловић” за 2023. годину свечано додељена Фрањи Петриновићу, књижевнику из Новог Сада 

Фрања Петриновић, књижевник из Новог Сада, добитник је Награде за модерни уметнички сензибилитет Фонда “Тодор Манојловић” за 2023. годину, а награда му је свечано додељена на данашњој свечаности у Барокној сали Градске куће у Зрењанину. Уз чланове Управног  одбора Фонда “Тодор Манојловић” и представнике Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”, свечаности је присуствовао и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и добитнику уручио уметничку слику, док је Повељу Петриновићу уручио директор Градске народне библиотеке Миле Кулачић. Претходно је Сантовац, у свом кабинету, угостио добитника награде и чланове Управног одбора Фонда. 
 
 
 
 
Како је саопштио Управни одбор Фонда, више од четири деценије Фрања Петриновић представља једну од најсветлијих тачака на књижевном небу Новог Сада и савремене српске прозе. Пишући романе, приповетке, али бавећи се и књижевном критиком, читаво то време, Петриновић је практично и критички заговарао високомодернистичку и постмодернистичку поетику, истрајно делујући у сложеним историјским, социјалним и уметничким околностима. 
“Преиспитујући феномен пролазности и порозности људских судбина, Петриновић је креативно наставио да пише на трагу великих писаца Новог Сада, какви су А. Тишма и М.М. Димовска. Његови романи "Алмашки кружоци лечених месечара", "Поправљач огледала" и "Kоначни извештај о равнотежи", као и збирке приповедака "Траума" и "Напокон", високи су књижевни допринос савременој српској књижевности. Тим делима се Фрања Петриновић недвосмислено прикључио светлом списку добитника награде Фонда “Тодор Манојловић”, наводи се у образложењу награде, додељене Петриновићу. 
 
 
 
 
Захваљујући се на награди, Фрања Петриновић је истакао да му је она важна, пре свега, зато што долази од истакнутих писаца, људи за које, како је навео, “верујете да вас читају и да вас читају с пажњом, али и због Тодора Манојловића, човека ког сам читао и са пажњом саосећао са свим његовим меандрима, и животним и књижевним”.
“Бивајући на том трагу трагања, јако важном у литератури, као што је и Тодор Манојловић трагао за тиме, не добивајући, као писац и човек, коначне одговоре, али када на крају ту читаву целину заокружите, видите да то и јесте смисао живота и смисао писања - управо та потрага, која не мора дати коначне одговоре. На срећу, ми и не живимо у свету коначних одговора, већ у свету који се састоји од трагања. Надам се да ћу Награду “Тодор Манојловић”, награду Града Зрењанина, носити с правом и да ћу наставити то своје трагање, као што је и Тодор Манојловић настављао и увек то живео, и да ће то представљати ту моју малу радост, јер је у животу писца увек мало радости”, поручио је овогодишњи лауреат.   
 
 
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац истакао је да је Зрењанин, између осталог, захваљујући и престижној награди Фонда “Тодор Манојловић” заслужио да буде Престоница културе Србије 2025. године. 
“Ова специфична награда, за модерни уметнички сензибилитет, нешто је по чему се Зрењанин разликује од других градова, а и сам Тодор Манојловић био је личност која се доста разликовала од других у свом времену. Зато је веома значајно што град Зрењанин дуже од тридесет година указује на његово дело и поштује га, између осталог и кроз доделу ове награде. Фонд “Тодор Манојловић” и награда коју тај фонд додељује доказују да је Зрењанин пуно радио на промовисању културе и да смо и због тог претходног деловања заслужили да будемо престоница културе Србије, а све с циљем да културу у наредном периоду подигнемо на још виши ниво”, нагласио је заменик градоначелника.
 
Фонд “Тодор Манојловић” свој рад и ангажман отпочео је 21. јуна 1991. године са циљем прикупљања књижевне заоставштине, проучавања, објављивања, популарисања дела и чувања имена Тодора Манојловића, имајући у виду значај његовог дела и његових утицаја.
 
Више од три деценије активног ангажмана и деловања Фонда „Тодор Манојловић“ у оквиру Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ дало је видне резултате и оправдало је своје постојање. Установљена је престижна награда под називом „Награда за модерни уметнички сензибилитет“ која је профилисана у једну од водећих награда у Србији. Овогодишњи добитник је 32. по реду.
 
О лауреатима одлучује Управни одбор Фонда, уз активно учешће претходних добитника Награде и ангажман запослених у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“. Награда се додељује ствараоцима из различитих области уметности чије дело остварује аутентичну, провокативну и природну сагласност са бићем и стваралаштвом Тодора Манојловића.
 
 
 
 
Управни одбор Фонда чине: председник УО, Ненад Шапоња (песник, есејиста и критичар), Петар Арбутина (књижевник и критичар), Гојко Тешић (професор, књижевни историчар, есејиста, библиограф), Васа Павковић (књижевник и књижевни критичар) и управитељ Фонда, Милан Бјелогрлић
 
Име добитника награде најчешће се објављује 17. фебруара, на дан рођења Тодора Манојловића. Награда се, према договору са лауреатом, додељује у договорено време најчешће у Барокној сали Градске куће у Зрењанину. Награда се састоји од новчаног износа, повеље, уметничке слике и објављивања књиге лауреата награде у едицији “Феникс“, у оквиру издавачке делатности Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7497/TODOR_MANOJLOVIC_2024_0.jpg