Одавањем почасти борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина и свим жртвама Другог светског рата у нашем граду обележена 79. годишњица од победе над фашизмом

Одавањем почасти борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина и свим жртвама Другог светског рата у нашем граду, данас је обележена 79. годишњица од победе над фашизмом.

Обележавању Дана победе над фашизмом у Зрењанину присуствовао је и трећи секретар амбасаде Руске Федерације у Србији, Дмитриј Литвинов са породицом за кога је најпре приређен пријем у Градској кући.

 


Свечаност је одржана у спомен-парку на Багљашу, где је Дмиртиј Литвинов одао почаст својим сународницима и положио венац на спомен-костурницу борцима Црвене армије.
Венце су на том месту положили и представници Града Зрењанина - помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић, члан Градског већа Саша Кандић,  Команде гарнизона ВС у Зрењанину, СУБНОР-а и представници руске компаније „Леваре сервис Србија“ (некадашњи Борец).

 

 

На споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима током прве ратне године у Зрењанину венце су положили  представници Града Зрењанина и СУБНОР-а.

Уз делегације које су полагале венце, церемонији су присуствовали и ученици трећег разреда основне школе “Петар Петровић Његош”.

 


Венце на споменик народном хероју Жарку Зрењанину положили су, у име Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић, трећи секретар амбасаде Руске Федерације Дмиртиј Литвинов, као и представници Средњoбанатског управног округа, на челу с начелником Предрагом Рађеновићем, Команде Гарнизона ВС у Зрењанину, на челу са потпуковником Николом Фатићем, градског одбора СУБНОР, Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида, Јеврејске општине Зрењанин, компаније “Леваре сервис Србија“  и градског одбора Српске напредне странке.

 

 

Обраћајући се присутнима, градоначелник Симо Салапура рекао је да се данас обележава један од најзначајнијих датума који се прославља у свету - Дан победе над фашизмом.
- Стојимо пред спомеником народном хероју Жарку Зрењанину, који смо у потпуности обновили и вратили му изглед какав је имао када је и подигнут, 1952. године. То је наша људска обавеза и дужност - да негујемо културу сећања на људе и догађаје из наше историје, да чувамо и одржавамо све наше споменике, спомен-паркове и спомен-гробнице. Из њих сазнајемо и учимо о прошлости, али и гледамо ка будућности и најбољим путевима који ка њој воде. С тим активностима наставићемо и у наредном периоду, заједно с нашим Заводом за заштиту споменика културе и ресорним министарством Републике Србије – рекао је градоначелник.

 


Истакао је да је споменик Жарку Зрењанину обновљен у сусрет важном јубилеју и годишњици која нас очекује на јесен - 80 година од ослобођења града у Другом светском рату, датуму једнако значајном као и овај који обележавамо данас.
-  Ова два датума, 9. мај и 2. октобар, повезујемо и кроз учешће славне Црвене армије, њихових припадника који су далеко од своје домовине положили животе за нашу слободу. Одали смо им дужну почаст, подсетили се још једном њихових подвига и изражавамо им дубоку захвалност за исказано херојство у борби против фашизма. Захваљујемо и амбасади Руске Федерације у Србији, што сваке године заједно обележавамо оба датума и имамо част да будемо домаћини њиховом представнику. Данас је са нама господин Литвинов и ја и овом приликом морам да истакнем да су руски и српски народ поднели огромне жртве, али су у оба светска рата поносно стајали на страни победничке коалиције. То су историјске чињенице које се не могу порећи, нити у било ком смислу променити додао је градоначелник.
 


Како је навео, на данашњи дан фашизам је поражен након крвавих сукоба и милиона жртава, међу којима су највеће поднели управо припадници руског и српског народа, а идеологија која је свету нанела највише зла, рекао је, мора се помињати и на њу морамо стално указивати, да би нам се тако нешто више никада не би поновило.

- Обележавајући Дан победе над фашизмом, градимо и Зрењанин будућности, Зрењанин у ком ће се живети још боље и квалитетније, Зрењанин у ком свако има прилику за школовање, запошљавање и испуњавање свих животних потреба – поручио је данас градоначелник Симо Салапура.

 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7462/DAN_POBEDE_2024_032_00.jpg