Почињу пријаве за 12. циклус Летње стручне праксе - Град Зрењанин, Удружење ЗРЕПОК и Технички факултет дају још већи значај том јединственом пројекту

На Техничком факултету "Михајло Пупин" у Зрењанину данас је промовисан овогодишњи, 12. циклус пројекта Летње стручне праксе, уз учешће представника Града Зрењанина, факултета, чланица удружења ЗРЕПОК, послодаваца код којих ће студенти обављати праксу и учесника прошлогодишњег циклуса. Презентован је овогодишњи конкурс и начин реализације пројекта, као и досадашња искуства студената у претходним циклусима. Представник Уније послодаваца Зрењанин Изабела Балинт Марков одржала је радионицу за писање ЦВ-ја и мотивационог писма и како изгледа први интевју са послодавцем.
 
 
 
 
Град Зрењанин, који подржава пројекат од самог почетка, ове године је повећао износе намењене студентима који успешно заврше Летњу стручну праксу и одбране пројектни задатак, тако да ће 16 њих добити по 50 хиљада динара. Обраћајући се присутнима, заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је да је пројекат значајан првенствено зато што пружа могућност студентима да стечена знања примене у пракси, у реалним условима пословања неког предузећа. 
- Град Зрењанин то традиционално подржава и награђује студенте, који ће обављати праксу у приватном сектору, упознавати се с проблемима, али и изналазити решења за те проблеме, што је нешто што ће садашњи студенти користити кроз живот. Претходних година је за овај програм владало велико интересовање, студенти су показали сјајне резултате и послодавци су били изненађени квалитетом рада студената. Пројекат Летње стручне праксе јединствена је прилика да учесници упознају функционисање привреде, кроз директно решавање проблема који постоје - казао је Сантовац.   
 
 
 
 
Координатор праксе од стране Удружења “Зрењанински пословни круг” - ЗРЕПОК Драгољуб Бјелоглав, оснивач и руководилац компанија “ББ трејд” и “ПерСу маркети”, рекао је да, из године у годину, све већи број фирми жели да прими студенте на праксу, али и број студената који се одазивају.
- И квалитет њихових радова је све бољи, тако да смо ми, кроз овај пројекат, успели да приближимо образовање, студенте који завршавају факултет, и привреду, где су студенти видели да постоје квалитетна предузећа у којима би могли даље да развијају каријеру, остану у граду и овде нађу посао, а с друге стране, привредници су се уверили да имамо квалитетне студенте које могу ангажовати у својим фирмама - истакао је Бјелоглав и додао да студенти који успешно заврше праксу добијају и финансијску подршку, а да ЗРЕПОК и додатно награђује три најуспешније решена пројектна задатка.
- За првопласираног студента тај износ је 50.000 динара, за другопласираног 20 хиљада и трећег 10 хиљада динара, а ако су студенти у тиму - двочланом или трочланом - ти износи припадају сваком члану тима. Тако студенти на пракси имају и тај материјални ефекат, који није толико примаран у односу на то шта добијају као искуство, радећи на реалним пројектима у привреди, где ће се касније и запошљавати, и они су не један, него пет корака испред студената који нису имали таква искуства - нагласио је Бјелоглав.  
 
 
 
Испред ТФ “Михајло Пупин”, програм Летње стручне праксе презентовали су декан проф. др Милан Николић и доц. др Мила Кавалић, а у име послодаваца представници компанија “Петкус Инжењеринг” Недељко Голушин и “ББ Трејд” Дајана Грубишић
 
“Летња стручна пракса“ јединствен је у Србији пројекат сарадње између високошколске образовне установе, привредног удружења и локалне самоуправе и реализује се на територији средњег Баната. Партнери у пројекту су удружење ЗРЕПОК, Унија послодаваца Зрењанина и Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, уз подршку Града Зрењанина. Од потписивања Протокола о сарадњи између партнерских организација 2010. године, успешно је реализовано 12 циклуса пројекта “Летња стручна пракса”. Кроз њега је до сада прошло преко 200 студената, значајан број је запослен управо у предузећима која су у саставу ЗРЕПОК-а, а поједини су чак изузетно напредовали у каријери. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7499/PREZENTACIJA_LETNJE_STRUCNE_PRAKSE_2024_0.jpg