Потписан споразум између Града Зрењанина и Техничког факултета - још значајнија подршка локалне самоуправе пројекту “Летње стручне праксе”

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и декан Техничког факултета “Михајло Пупин” проф. др Милан Николић потписали су данас Споразум о сарадњи, којим се регулишу међусобни односи, права и обавезе у циљу реализације Програма “Летња стручна пракса” у 2024. години на територији града Зрењанина.
 
Овим је настављена сарадња факултета и локалне самоуправе у оквиру јединственог пројекта који се реализује од 2010. године. Град Зрењанин подржавао је пројекат од самог почетка, а прошле године определио је средства у износу од 600.000 динара. Ове године су та средства додатно повећана за трећину, и износе 800.000 динара, чиме ће бити финансирано 16 учесника праксе. По први пут се ове године реализација од стране града спроводи у оквиру засебног програма финансирања. 
 
 
 
 
Обраћајући се на данашњој свечаности, градоначелник је истакао да је сарадња између Града Зрењанина и факултета у протеклих неколико година подигнута на виши ниво, као и да има још потенцијала, како би се искористиле све идеје, знање и енергија које та високообразовна установа поседује.
- Овогодишњи циклус “Летње стручне праксе” реализује се у оквиру великог јубилеја, 50 година од оснивања Техничког факултета, а у знак поштовања акције и њеног унапређења, ове године је повећан износ за стипендирање учесника праксе и створени су услови да он и даље повећава, отварањем засебне финансијске линије нашег буџета. Град је подржао иницијативу која је потекла од самог факултета, привреде, Уније послодаваца и ЗРЕПОК-а и то партнерство треба да ширимо и у наредном периоду и да такве иницијативе заједнички што боље представимо и промовишемо - навео је градоначелник.   
 
 
 
 
Проф. др Милан Николић истакао је да је “Летња стручна пракса” успешан и значајан пројекат за све стране које у њему учествују - за факултет, за град, за привреду, удружење ЗРЕПОК и за студенте.
- Пројекат пружа шансу свима да остваримо неке заједничке циљеве, а што се студената тиче мислим да имају лепу прилику да раде праксу, да се запосле у успешним компанијама и да наставе каријеру онако како желе. За факултет је веома значајно што нас привреда препознаје и подржава као институцију у којој се школују врхунски стручњаци, поред свих резултата које имамо у настави и научном раду - казао је декан Николић. 
 
Партнери у реализацији програма су удружење привредника Зрењанински пословни круг (ЗРЕПОК) и Унија послодаваца Зрењанина. Основна идеја “Летње стручне праксе” јесте да се с једне стране омогући студентима зрењанинског факултета стицање практичних знања и вештина у реалном сектору привређивања како би се оспособили да по завршетку школовања лакше пронађу запослење и брже се укључе у радне процесе. С друге стране, зрењанинским фирмама се омогућава предност у препознавању и одабиру најквалитетнијих студената како би се задржали у средини из које су изникли и дали допринос њеном развоју. 
 
Председник Удружења ЗРЕПОК Борислав Умићевић, оснивач компаније “УМ-ИНГ”, рекао је да је фирме чланице удружења запошљавају преко 6.000 радника и њихова врата студентима и младим кадровима су увек отворена. Изразио је очекивања да ће и ове године сви студенти укључени у пројекат “Летње стручне праксе” праксу успешно обавити кроз фирме ЗРЕПОК-а и Уније послодаваца. 
 
 
 
Координатор праксе од стране ЗРЕПОК-а Драгољуб Бјелоглав имао је прилику да се увери колико је квалитетан рад студената који су се одлучили да учествују у програму. Рекао је да је програм покренут с циљем да боље упозна студенте с градском привредом и њеним чиниоцима, али и да привреднике боље информише какве кадрове могу да произведу наше образовне институције, и факултет и Висока техничка школа, па и средње школе.
- Кроз пројекат “Летње стручне праксе”, из године у годину имали смо ситуацију да се та слика позитивно мењала, да сада студенти имају представу какви привредници овде постоје, где се може запослити и развијати каријера, а с друге стране, привредници су препознали да ми овде можемо наћи кадрове који у релативно кратком периоду могу стићи и до највиших позиција у фирмама. Можемо бити задовољни том мисијом коју смо замислили, и коју је град препознао, а факултет подржао и даље ћемо је унапређивати - истакао је Бјелоглав, иначе оснивач и руководилац компанија “ББ трејд” и “ПерСу маркети”.
 
 
 
Присутнима се, у виду поздравне и одјавне речи, обратила и доц. др Мила Кавалић, координатор “Летње стручне праксе” од стране ТФ “Михајло Пупин”, као и победник прошлогодишњег циклуса праксе, студент информационих технологија - софтверског инжењерства Лука Глишић. Током данашње свечаности на факултету представљени су и студенти који су освојили признања на недавно одржаним такмичењима у земљи и иностранству. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7469/LETNJA_STRUCNA_PRAKSA_UGOVORI_2024_0.jpg