Градоначелник уручио уговоре и указао да је из градског буџета у претходном периоду за подршку омладинском предузетништву издвојено 9 милиона динара

Градоначелник Симо Салапура уручио је данас уговоре корисницима који су остварили право на бесповратна средства на основу конкурса за економско оснаживање младих на територији града Зрењанина.
На овогодишњи конкурс пријавило се 33 заинтересованих, а подржано је 22 предузетника, од чега је 13 жена. Предност у одлучивању имали су млади са села те је подржано њих пет; двоје из Перлеза, и по један корисник из Клека, Лазарева и Орловата.

 


Циљ тог програма је повећање свести о важности омладинског предузетништва, као и остваривање значајније улоге младих предузетника на тржишту рада кроз развој њиховог пословања, запошљавање већег броја људи и остваривање већих и одрживих прихода.

Данашњем уручењу уговора присуствовали су и Оливера Радић, координатор у одсеку за локални економски развој и инвестиције Одељење за финансије, Предраг Станков директор регионалне Привредне коморе Средњобанатског управног округа,  представник Уније послодаваца Зрењанин Изабела Балинт Марков, Миодраг Лаништанин из Канцеларије за младе, као и Рената Илић из Комисије за доделу средстава.

Била је то прилика да корисници средстава добију одговоре на постављена питања, као и смернице где се убудуће могу обратити како би унапредили своје пословање. 

 

 

Градоначелник Симо Салапура рекао је да је ова линија је за омладинско предузетништво управо један од модела како и на који начин Град Зрењанин помаже предузетништво.
- Ово је трећа година заредом да расписујемо ове конкурсе, ове године за подршку омладинском предузетништву по овом конкурсу издвојено три милиона динара а до сада је укупно уложено девет милиона динара. Оно што смо анализом доказали јесте да постоји тренд раста броја апликаната на овај конкурс, што значи да је конкурс добро осмишљен, на чему се захваљујем Комисији која је томе дала изузетан допринос. Такође, то показује да смо направили помак и искорак више да се приближимо омладини, односно онима који ће бити носиоци предузетништва у нашем граду у будућности – рекао је градоначелник и захвалио свима који су се пријавили на конкурс.
- Град ће се трудити да у што краћем року уплати средства за субвенцију како би могли да унапреде своје бизнисе – рекао је он.

 


Предраг Станков указао је да је поред подршке женском предузетништву и подстицање старих заната, додела бесповратних средства за омладинско предузетништво такође добар конкурс, те да о томе довољно говори податак да се све више младих предузетника и предузетница пријављују на ове конкурсе, повлаче средства, затим проширују своје послове што доводи и до нових запошљавања.
- То је оно на чему сви заједно радимо и Град Зрењанин, Привредна комора и Унија послодаваца. Важно је да морамо радити заједно и ово је један од добрих начина и примера добре праксе како Град може ићи ка напретку – рекао је Станков.

 

 

Иначе, на конкурсу расписаном 2022. године подржано је 16, наредне 2023. године њих 18, а ове године 22 младих предузетника.

 

Више фотографија биће доступно на званичној ФБ страници Града Зрењанина .

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7527/UGOVORI_OMLADINSKO_PREDUZETNISTVO_2024_00.jpg